latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:58 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Нова прилика за младе - 4,4 милиона марака за програм Стартап Српска (ФОТО)

Нова прилика за младе, који желе да покрену посао- Завод за запошљавање одобрио 4,4 милиона марака за програм (ФОТО)

Добра вијест за младе, који имају идеју да покрену свој бизнис. Управни одбор Завода за запошљавање одобрио је 4,4 милиона марака за реализацију програма развоја предузетништва код младих до 35 година -"Стартап Српска". Ово је други циклус,а прошле године је за 112 пројеката издвојено 3,6 милиона марака. Један од циљева је демографска обнова Српске и задржавање младих на овим просторима.

Бањалучанка Милица Чолић имала је идеју да покрене властити бизнис. Одувијек ју је занимало шивање хаљина. Новац који је прошле године добила од Завода за запошљавање и Владе Српске као подстицај развоју предузетништва код младих омогућио јој је да отвори салон.

Управни одбор Завода за запошљавање и за ову годину одобрио је 4,4 милиона марака за програм развоја предузетништва код младих. План је био да за ове намјене буде издвојено као и у првом циклусу, 3,6 милиона за 102 пројеката, али на приједлог премијера Радована Вишковића износ је повећан за 800.000 марака. И број пројеката биће увећан.

Циљ је првенствено демографска обнова, али и запошљавање што више радника.

- У првом циклусу средства је добило 112 лица која су запослила додатних 40 радника. У другом циклусу су одобрена 102 пројекта и надамо се да ћемо имати укупно најмање 150 нових запослених - нагласила је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, истакао је да је на јавни позив стигло више од 200 апликација.

- Да бисмо обухватили више људи од планираних 102 одлучили смо да преусмјеримо око 800.000 КМ колико је уштеђено од других пројеката Завода за запошљавање - рекао је Вишковић.

Ово није једини програм из Акционог плана Владе. Има их још шест. Захваљујући томе запослен је велики број радника.

- Кроз седам пројеката смо ове године запослили 4.900 лица, а његова реализација још траје. Размотрили смо на који начин можемо да убрзамо процедуре за наредну годину како бисмо били још оперативнији - истакао је Вујичић.

Програм запошљавања младих разликује се од осталих, јер је инвестициони. Благу предност ће имати они који живе у неразвијеним локалним заједницама.

- Тиме бисмо њима дали благу предност у односу на развијене локалне заједнице и допринијели равномјерном развоју Српске и развоју руралних дијелова. Управни одбор је прихватио ту сугестију - рекао је Вишковић.

Према ријечима Цвијановићеве, овај програм третирају на посебан начин као саставни дио националног програма демографске обнове.

- Једна димензија националног програма демографске обнове су пронаталитетне мјере, а друга помоћ младим људима да се покажу у бизнису и да приступе самозапошљавању уз подршку државе са озбиљним износом новца који не морају да врате ако ураде оно на шта су се обавезали. Свакоме ко има озбиљну намјеру и амбицију ово може послужити као добра основа - нагласила је Цвијановићева.

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српскеу јулу ове године одобрио је 31 милион марака за програме запошљавања више од 6 800 радника. Новац је обезбијеђен из суфицита Завода, средстава Свјетске банке ,а за овај акциони план средства је издвојила и Влада Србије.