latinica  ћирилица
11/10/2019 |  19:10 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Озваничен почетак радова на градњи моста на Сави код Градишке (ФОТО)

Градња моста на Сави код Градишке данас је званично почела.

Свечаности поводом почетка радова присуствовали су званичници Републике Српске, БиХ и Хрватске, представници Европске уније и Делегације Европске уније у БиХ.

Фото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су грађани Српске коначно дочекали градњу моста на Сави.

- Када смо изградили ауто-пут, неки су питали куда он води. Сада, с овим мостом, могу да кажем да нас води у Европску унију - поручила је Цвијановићева.

Фото: СРНА

Према њеним ријечима, уз сву неправду и дуго чекање на почетак изградње моста, појавила се и правда да реализација пројекта почне у мандату комесара ЕУ за саобраћај Виолете Булц, која зна како функционише овај регион и колико је важно да се западни Балкан повеже са ЕУ.

Она је поручила да је за Српску важно регионално повезивање, али и симболика уз допринос који сваки инфраструктурни пројекат, најситнији и поготово стратешки важан попут овог, даје општем бољитку и развоју.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће мост на Сави, на чију се градњу чекало десет година, повезати грађане и омогућити даљи развој.

- Изградња овог моста је дио настојања да Република Српска и БиХ буду повезане са ЕУ - рекао је Додик и додао да је циљ да се два највећа града у Српској - Бањалука и Бијељина - повежу ауто-путем.

Фото: СРНА

Он је поручио да су Република Српска и БиХ опредијељене за ЕУ, али не и за НАТО.

- Желимо и ауто-пут од Бањалуке према Приједору, Новом Граду и даље у правцу Козарске Дубуце. Ово су озбиљни пројекти и улагања, али нећемо одустати, јер знамо шта модерна инфраструктура значи. Средства која смо добили за изградњу моста на Сави код Градишке већ враћамо. Добићемо модеран мост, а извођачи су нам рекли да ће бити саграђен прије предвиђеног рока - нагласио је Додик.

Фото: РТРС

Европска комесарка за саобраћај Виолета Булц истакла је да је мост на Сави важан пројекат у оквиру боље инфраструктурне повезаности.

Она је истакла да су јасно видљиве предности које овај пројекат доноси грађанима и предузећима у БиХ и Хрватској.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је да је Европска унија ту да помогне у проналску компромиса и повезивању свих на добробит грађана.

- Са мостом у Градишки отвориће се нова радна мјеста и скратити чекање у аутомобилским дугим колонама са два часа на пет минута. То је уједно и главна порука да је ЕУ овдје да помогне да буду пронађена компромисна рјешења за повозивање људи кроз практична рјешења - додао је он.

Он је додао да ће иградња моста на Сави олакшати путну комуникацију грађана Хрватске и БиХ и допринијети јачању трговинских веза.

Премијер Српске Радован Вишковић поручио је да је данас велики дан за Републику Српску која је деценију чекала почетак изградње овог моста.

- Са овим мостом Република Српска и БиХ отварају своја врата ка ЕУ и са њим изгрђених 120 километара ауто-пута добијају прави смисао и значење. Захвалио бих свима који су дали допринос да коначно отпочнемо радове на мосту који ће повезивати двије земље, али и више од тога - пуно бржи развој Српске и БиХ, а само са јачањем инфраструктуре једна регија и република може да рачуна на економски развој - истакао је Вишковић.

Он је навео да ће градњом моста Градишка највише добити највише, али и читава Српска и БиХ.

- Овај мост се, случајно или намјерно, поклопио са градњом моста на Рачи код Бијељина који ће бити повезница ауто-пута Београд-Сарајево. Сусједи се морају повезивати како би грађанима дали бржи просперитет и развој - истакао је премијер Српске  и додао да очекује да ће мост бити изграђен у предвиђеном року.

Министар поморства, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић истакао је да градња моста на Сави потврђује да се заједничком сарадњом унапређују везе Хрватске и БиХ.

- Изградња овог моста важна је за Хрватску и БиХ, то је мост који ће спојити двије земље и повезати становнике са обје стране Саве - рекао је он. Бутковић је подсјетио на друге заједничке пројекте, попут изградње моста Свилај.

Олег Бутковић (Фото: СРНА)

Замјеник министра комуникација и транспорта БиХ у техничком мандату Саша Далипагић рекао је да је мост на Сави важан за цијелу БиХ, захваливши ЕУ која је осигурала бесповратна средства за финансирање дијела пројекта.

Фото: РТРС

Ријеч је о мосту који ће ускоро повезати већ изграђени ауто-пут Градишка-Бањалука са мрежом европских ауто-путева.

Укупна уговорена цијена за изградњу моста је 19.540.997 евра и обухвата трошкове изградње моста, трошкове везе моста са постојећим ауто-путем Градишка-Бањалука, а средства ће по пола издвојити Хрватска и БиХ.

Пројекат финансира и ЕУ са 6,8 милиона евра бесповратних средстава у оквиру Агенде за повезивање путем Инвестиционог оквира за западни Балкан. Рок за завршетак радова на мосту је 30 мјесеци.

Мост ће бити дуг 430 метара и имаће четири саобраћајне траке - по двије из сваког смјера, широке 3,75 метара. Приликом пројектовања моста вођено је рачуна да задовољава захтјеве пловног саобраћаја Савом, те ће средњи распон преко корита ријеке бити дуг 170 метара.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у нашој емисији Печат да нема развоја без модерне путне инфраструктуре и да ће изградња мостова на ријеци Сави у Градишци и код Раче омогућити бољу комуникацију привредника.