latinica  ћирилица
12/10/2019 |  10:51 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Дејановић: Рођено више беба него прошле године

У Србији је за девет мјесеци ове године рођено 356 беба више него прошле године, рекла је министарка за демографију и популациону политику Србије Славица Ђукић Дејановић.
Бебе (фото:trebinjelive.info) -
Бебе (фото:trebinjelive.info)

- То је први оптимистичан податак. Кренуло је да се рађа више дјеце. Највише се беба рађа у највећим центрима, гдје живи највећи број младих - навела је Дејановићева.

Она истиче да је у посљедње три године све већи број запослених жена које рађају, а међу мајкама које имају троје дјеце, свака четврта има факултет.

Дејановићева каже да је државни буџет за стимулисање рађања прошле године био 4,23 милиона евра, а ове године је 5,5 милиона евра и у наредној ће бити и већи.

Према њеним ријечима, држава ће и даље подржавати рађање дјеце, док буџет за 2020. годину предвиђа издвајање више новца за помоћ родитељима који добију друго и пето дијете.

У Србији има око 130.000 самохраних родитеља, а Дејановићева указује да многи од њих и не знају своја законска права - да радно вријеме не мора бити фиксно, да може да се бира смјена, да може да се ради од куће.

- Расте број оних послодаваца који повољно одговарају на такве захтјеве запослених - додала је Дејановићева.