latinica  ћирилица
12/10/2019 |  11:26 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Вучић честитао Хандкеу Нобелову награду

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је аустријском писцу Петеру Хандкеу освајање Нобелове награде за књижевност.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Пријатељу, очекујемо Вас ускоро у Србији! - написао је Вучић на Инстаграм налогу.

Нобелова награда за књижевност у 2019. години отишла је у руке аустријског књижевника Петера Хандкеа, који је велики пријатељ српског народа.

Након што су појединци и организације осудили одлуку Комитета да Нобелову награду за ову годину додијели Хандкеу, из Нобелове фондације поручили су да Нобелова награда не може бити одузета.

- Ниједан од одбора за додјелу награда у Стокхолму или Ослу никад није размишљао о опозиву награде након што је додијељена - рекао је Микаел Остлунд, представник за медије при Нобеловој фондацији.

Одлука да Нобелова награда за књиженовност ове године буде додијељена Хандкеу разбјеснила је Албанце и Бошњаке, који тврде да аустријски књижевник "негира геноцид у Сребреници" и да је позивао на одбрану бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића.

У образложењу одлуке о додјели Нобелове награде за књижевност наводи се, између осталог, да ју је Хандкеу добио због језичке иновативности кроз писану ријеч, која описује људску маргинализацију и уникатност живљења.