latinica  ћирилица
12/10/2019 |  13:03 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Сиријска опозиција уз помоћ турске војске заузела центар пограничног града

Снаге сиријске опозиције су уз подршку турске војске заузеле центар града Рас ел Ајн у Сирији, преносе медији.

Министарство одбране Турске је саопштило да су турска војска и Сиријска национална армија, које су водиле офанзиву на сјеверу Сирије, преузеле контролу над стратешки важним градом Рас ел Ајнд.

- Након успјешних борбених дејстава, која се спроводе у оквиру операције "Извор мира" источно од Еуфрата, преузете су под контролу четврти града Рас ел Ајн - наведено је у саопштењу.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција "Извор мира" у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмјерена против Радничке партије Курдистана и терористичке Исламске државе. Операцију Турске оштро критикује неколико сусједних земаља, као и САД и Европска унија. Предсједник САД Доналд Трамп је запријетио да ће "разорити турску економију" ако Анкара "пређе границе дозвољеног" и обећао "снажан удар" ако Турска "не буде играла по правилима".

Министар финансија САД Стивен Мнучин је саопштио да Трамп намјерава да овласти његово ресорно министарство за увођење санкција Анкари.