latinica  ћирилица
12/10/2019 |  13:39 | Аутор: СРНА

Ракић: Срби неће погнуте главе у Приштину

Предсједник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је на протеклим изборима на Косову и Метохији послата јасна порука да Срби неће погнуте главе у Приштину, али да Српској листи у косовским институцијама предстоји тешка борба на заштити интереса српског народа.
Горан Ракић (Фото:rs.n1info.com) -
Горан Ракић (Фото:rs.n1info.com)

Он истиче да ће Српска листа, као и до сада, штитити интересе српског народа унутар косовских институцијама, у сарадњи са државом Србијом и предсједником Александром Вучићем.

- Биће ово тешка борба, али ми немамо право да одустанемо, како због предака, тако и због потомака. Колико ћемо успјети остаје да видимо - рекао је Ракић Срни.

Он каже да нису ништа ново изјаве лидера Покрета "Самоопредјељење" и будућег мандатара Аљбина Куртија да ће разговоре о рјешењу питања односа Срба и Албанаца свести само са Србима који признају независност Косова, дидајући да то показује какви су албански лидери уопште.

- Зато је изузетно тешко борити се за интересе српског народа у Приштини. Ипак, "устав" који су сами Албанци донијели је јасан и предвиђа да позиције унутар Владе могу добити само они који добију подршку српских посланика - рекао је Ракић.

Он истиче да се дијалог о рјешењу проблема Косова и Метохије води између Београда и Приштине, а не између појединаца, посебно не оних који су од Српске листе политички "збрисани" на изборима, ма колико то албански политичари жељели.

Говорећи о Куртијеом ставу да ће инсистирати да се питање односа Београда и Приштине сведе на преговоре о признавању независности Косова, Ракић каже да Српска листа и цијели српски народ на Космету имају потпуно повјерење у преговарачки тим и предсједника Србије Александра Вучића.

- Нова Влада у Приштини прво мора да укине антицивилизацијске таксе и омогући наставак дијалога, а не да говори о својим жељама - истакао је Ракић.

Он каже да је борба за опстанак Срба на Космету приоритет у тренутку када се врши институционални притисак на Србе.

Ракић истиче да је тешко говорити о организованом и масовном повратку Срна на Косову и Метохији када се повратницима одузима имовина, укида право гласа, па чак и прети тајним оптужницама.

- Наравно, ми ћемо настојати да се боримо за права наших расељених сународника да се врате на своја огњишта - рекао је Ракић.

Он каже да инвестициони циклус, који је покренуо предсједник Србије, полако даје резултате у српским срединама на Косову и Метохији.

Ракић је рекао да ће Српска листа настојати да својим дјеловањем унутар институција, али и у сарадњи са међународним представницима, спријечи да политика буде препрека за економско оснаживање грађана.

- То што наша држава унапређује животне услове на Косову и Метохији не наилази на прихватање албанских лидера, који усљед своје неспособности да помогну свом народу, настоје да и нама отежају живот - оцјењује Ракић.

Он каже да без подршке државе Србије нема ни српског народа на Косову и Метохији.

- Резултат пуне подршке предсједника Вучића и Владе Србије и јесте до сада невиђена политичка побједа српског народа оличена у побједи Српске листе, која је окупила све оне којима је национални интерес испред било ког другог - рекао је Ракић.

Он је навео да представници Српске листе, као одговорни људи, неће говорити да ће ријешити све проблеме српског народа, али да ће се увијек и на сваком мјесту борити за српске грађане и њихова права која се на Космету свакога дана крше.

- Слога коју смо показали на овим изборима је на понос, не само нас који овдје живимо, већ и читавог српског народа, који је са радошћу примио резултате избора. Зато је одговорности свих нас још и већа, и вјерујте ми смо је свјесни - рекао је Ракић.