latinica  ћирилица
13/10/2019 |  08:31 ⇒ 14:06 | Аутор: Агенције

Тајфун Хагибис се обрушио на Јапан, 23 жртве (ФОТО)

Тајфун Хагибис, чији налети вјетра износе и 180 километара на сат, обрушио се свом силином на јапанска острва доносећи обилне падавине које су узроковале поплаве и одроне.

Број жртава тајфуна који је погодио Јапан повећан је на 23. Медијска мрежа НХК јавила је да је 16 људи нестало након што су поплаве погодиле велике дијелове централног и источног Јапана.

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да власт улаже све напоре да ријеши масовна искључења струје, несташицу воде и суспензију транспорта и саобраћаја.

- Позивамо јавност да буде опрезна што се тиче могућности клизишта и других потенцијалних опасности - рекао је Абе.

Тајфун на мору (Фото:picture - alliance/dpa Kyodo)

То је један од наснажнијих тајфуна у посљедњих неколико деценија.

Очекује се да ће тајфун изаћи на море вечерас, након што је кренуо према сјеверном острву Хокаидо.

Јапан, тајфун (Фото:picture alliance/dpa)

Власти су издале савјете за евакуацију и наредбе за више од шест милиона људи широм земље, пошто је тајфун са собом донио разорне кише и вјетрове каквих годинама није било.

Обилна киша поплавила је ријеке у дијеловима префектура Фукушима и Нагано, потопљене су куће и поља пиринча. Мјештани су присиљени да се попну на кровове својих кућа.

Јапан - тајфун (Фото:financialexpress.com)

Премијер Абе послао је министра задуженог за управљање катастрофама у погођена подручја. Изразио је саучешће породицама страдалих и рекао да Влада ради на спасавању живота и имовине.

Јапан - тајфун (Фото:Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Око 27.000 припадника јапанских снага самоодбране, као и ватрогасци, полиција и обалска стража послати су да спасе насукане људе у централној јапанској префектури Нагано и другим мјестима.

Аеродроми у главном граду, Ханеда и Нарита, зауставили су сав промет, а не саобраћају ни возови.

Јапан, тајфун (Фото:AP Photo/Mainichi Newspaper/K.Ikushima)

За данас заказане утакмице Свјетског првенства у рагбију између Намибије и Канаде у Камаишију и Јапан-Шкотска су отказане.

Јапан - тајфун (Фото:picture alliance/x Ma Ping)

Производњу су обуставиле и велике јапанске компаније Тојота и Хонда.