latinica  ћирилица
13/10/2019 |  12:41 ⇒ 13:47 | Аутор: Блиц

Макрон изгубио у окршају са Меркел

Предсједник Француске Емануел Макрон претрпио је озбиљан пораз након што посланици Европског парламента нису подржали избор Силви Гулар за европску комесарку.
Меркелова и Макрон -
Меркелова и Макрон

Шамар Макрону, али и својеврстан окршај с Ангелом Меркел могли би да имају импликације и на регион, односно да успоре рјешавање косовског проблема.

Њемачка је преко Хришћанско-демократске уније понизила Макрона, будући да је Силви Гулар управо он кандидовао за ову позицију. Макрону је тако само враћено оно што је он Нијемцима раније чинио. Тако је у само неколико мјесеци "од новог лидера Европе" и "човјека који је палицу најмоћнијег лидера преузео од Ангеле Меркел" добио шамар од којег ће му образ дуго бридити.

Гулар је требало да води ресоре унутрашњих послова, индустрију, одбрану, свемирску политику, дигитална питања и културу, али су чак 82 посланика гласала против номинације, док је 29 било за.

- Макрон је понижен, Француска је поражена. И поред договора са предсједницом Европске комисије Урсулом фон ден Лајен, Гулар није изабрана и сада је јасно да он нема већину у Европском парламенту - каже извор Блица из дипломатских кругова у Паризу.

Ово гласање довело је и до потпуно другачије атмосфере у оквирима европске администрације.

- Ово сада уноси хаос и нове немире у Европу. Макрон је јуче само у једном дану изашао са шест саопштења. Очекују се његови наредни кораци. Може се очекивати да он сада буде једини који би могао да спријечи отварање преговора Албаније и Сјеверне Македоније о чланству у ЕУ - наводи саговорник листа. Иако се не може говорити о потпуном поразу Макрона и Француске, њима је у ЕП задат озбиљан ударац.

Како се нове околности могу одразити на Србију?

Прије свега, оптерећени својим проблемима и новим сукобима, Њемачка и Француска могле би с радара потпуно да изгубе Косово и евентуално постизање косовског рјешења.

- Када говорите са Европљанима, њима је сада важно само да се очува мир у вашем региону. Сви полазе од тога да Србији економски иде добро, да нема разлога да се ратује и да предсједник Вучић то неће дозволити - наводи саговорник.