latinica  ћирилица
13/10/2019 |  13:13 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Најбоља представа "Палчица" позоришта из Санкт Петербурга

Представа "Палчица" позоришта Пас луталица, из Санкт Петербурга, освојила је Гран при за најбољу представу у цјелини на Фестивалу позоришта за дјецу Бањалука 2019.
Представа "Палчица" позоришта из Санкт Петербурга освојила Гран при - Фото: СРНА
Представа "Палчица" позоришта из Санкт Петербурга освојила Гран приФото: СРНА

Овој представи, односно композитору Сергеју Ушакову, припала је и награда за најбољу музику, док је руском ансамблу жири додијелио специјану награду за маестралну анимацију лутака.

За Гран при фестивала такмичило се 15 представа из 10 земаља - Италије, Словеније, Словачке, Хрватске, Србије, БиХ, Бугарске, Македоније, Русије и Пољске

Фестивал, чији је организатор Дјечије позориште Републике Српске, затворен је синоћ додјелом награда, након које је изведена представа "Бранков урнебес" позоришта Пуж из Београда.

Портпаролка Дјечијег позоришта српске Сања Перковић рекла је да је у протеклих седам фестивалских дана ово позориште угостило око 200 позоришних стваралаца и публици представило 16 представа.

- С обзиром на то, да су поједине предстве игране у два термина, овогодишњи фестивал имао је 23 извођења - навела је Перковићева.

Она је додала да су, као и сваке године, Дјечије позориште Српске и град Бањалука и овога пута своја врата отворили бројним театролозима, редитељима, драматурзима, глумцима и културним радницима из земаља учесница фестивала, који са собом увијек понесу лијепе успомена на Бањалуку, њене грађане и позоришну умјетност.

- Поносни смо на публику која нас сваке године прати у све већем броју, па су и током овогодишњег фестивала, пуне сале одушевиле извођаче, а представе је погледало око 4.500 гледалаца - рекла је Перковићева.

Награда за најбољу режију припала је Тамари Кучиновић за представу "Замрзнуте пјесме" Градског казалишта лутака Ријека.

Кучиновићева је добила и специјалну награду за комплетан ауторски рад на представама "Замрзнуте пјесме" и "Бајка о изгубљеном времену".

Награда за најбољу сценографију додијељена је Наталији Бурнос за представу "Каштанка" Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар.

Равноправне награде за глумачка остварења припале су Викторији Палфи за улогу Васје у представи "Извини мама" Дечјег позоришта из Суботице, Сари Лустиг за улогу Каштанке у представи "Каштанка" Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, Ђузепеу Семерару за улогу Човјека у представи "Прича о човјеку и његовој сјенци" Позоришта "Активни састојак" из Италије.

Награде за глумачка остварења су освојили и Тилен Кожамељ за улогу Костје у представи "Замрзнуте пјесме" Градског казалишта лутака Ријека и Игор Видачковић за улогу Петје у представи "Бајка о изгубљеном времену" Позоришта лутака у Мостару.

Специјална награда за колективну игру и изузетне музичке домете припала је и глумачком ансамблу представе "Лијепа зелена птица" Театра "Лалка" из Варшаве.