latinica  ћирилица
13/10/2019 |  13:53 ⇒ 14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд домаћин 1.700 свјетских парламентараца

У београдском Центру Сава, 141. Скупштину Интерпарламентарне уније свечано ће отворити предсједник Србије Александар Вучић.
Маја Гојковић са учесницима Скупштине Интерпарламентарне уније (Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk) -
Маја Гојковић са учесницима Скупштине Интерпарламентарне уније (Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk)

На отварању Скупштине ИПУ, која ће окупити више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из цијелог свијета, обратиће се и предсејдница ИПУ Габријела Куевас Барон, предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Скупштина Србије ће до 17. октобра бити домаћин представницима око 140 земаља, више од 70 предсједника парламената, што је до сада рекорд, као и више од 700 посланика, међу којима је 30 одсто жена, и 17 одсто посланика млађих од 45 година.

Централна тема засједања је "Улога и механизми парламента у јачању међународног права и допринос регионалне сарадњ", а посланици ће дискутовати и о родној равноправнпсти, оснаживању младих, одбрани људских права посланика и остваривању универзалне здравствене заштите.

Србија је постала једна од првих чланица ИПУ 1891. године, убрзо након оснивање те међународне организације 1889. године, а на 141. Скупштини ИПУ у Београду поред обиљежавања 130 година постајања ИПУ, биће обиљежена и 70. годишњица Женевских конвенција које су биле темељ хуманитарног права заштите у оружаним сукобима.

На крају  Скупштине ИПУ, која ће трајати до 17. октобра, биће усвојена резолуција.

Делегацију Парламентарне скупштине БиХ на овом засједању предводиће замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСе БиХ Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић.

Централна тема пленарног засједања је улога и механизми парламената у јачању међународног права и допринос регионалне сарадње, а у оквиру ове расправе очекује се и Радмановићево обраћање.

Ово је други пут да ће Београд бити домаћин Скупштине ИПУ, након што је 52. по реду одржана у Београду 1963. године.

ИПУ је глобална организација националних парламената, основана прије 130 година као прва мултинационална политичка организација на свијету у циљу оснаживања сарадње и дијалога међу државама.

Данас ИПУ обухвата 179 националних парламената и 12 регионалних парламентарних тијела и промовише демократију и помаже парламентима да постану јачи, млађи, родно равноправнији и различитији.