latinica  ћирилица
13/10/2019 |  15:55 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Без донација за Србе у Тузланском кантону

Срби повратници у Тузлу остали без донација за одржив повратак. На последњем конкурсу Владе Тузланског кантона за донаторска средства повратницима, више од 90 одсто средстава додијељено је Бошњацима. Већина Срба који су конкурисали, нису испунили прописане услове, образлажу кантонални службеници. Ово је само наставак опструкције повратка Срба у Федерацију, тврде Срби који су се вратили на своја огњишта.

Слободан Јовановић се вратио на своје имање у село Пожарница у Тузланском кантону 2018. године. Први пут се обратио тузланским властима за донаторска средства за одржив повратак, испуњавајући један од кључних услова конкурса - да раније није био корисник ниједне донације, али је одбијен због непотпуне документације. Сматра да су га службеници кантона могли упозорити на тај пропуст у конкурсном року.

- Ја сам се вратио на своју дједовину, на своју очевину, гдје сам поникао и гдје желим да умрем. А што се тиче помоћи, једино од Бога тражим помоћ да ми подари здравље  да ја могу сам да радим, зарађујем и доприносим  - поручује Слободан Јовановић, повратник у Пожарнивцу код Тузле.

На посљедњем конкурсу Владе тузланског кантона за донаторска средства за одржив повратак, од 32 корисника којима су средства одобрена, само је троје Срба, остали су Бошњаци повратници.

- Мислимо да је ово превршило сваку мјеру да нам се дешавају овакве ствари. Људи нам свакодНевно одлазе из кантона зато што немају могућности да остану и опстану овдје - напомиње Жељко Пантић из регионалне организације Срба у Тузли.

Службеници Владе Тузланског кантона, међутим, тврде да никакве дискриминације није било – услови за конкурс су тврде били исти за све.

 - Зашто је то тако, опет понављам, три су уредне пријаве од стране српске националности ,пет непотпуних и шест скинутих. То је укупан број који је поднесен. Од све три уредне апликицаје, све троје су добили - истакао је Сафет Тулић, службеник у Министарству за рад, социјалну политику и повратак Владе Тузланског кантона.

Околност да је само 11 Срба повратника конкурисало за средства за одржив повратак недвосмислено указује на то каква је била вишегодишња политика према повратницима. Срби поново напуштају Тузлу.

- Они обнављају куће Бошњацима у Лукавцу, Сапни , умјесто да су обновљене срспке куће у Пожарницви и другим српским селима у Тузланском кантону - напоменуо је Ђорђе РАадановић из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

У жалбеном поступку који је у току, Одбор ће пружити правну помоћ Србима који нису остварили права на донацију. Иначе, према службеним подацима кантоналне владе, од 1996. до 2019. године  на подручје Тузланског кантона вратило се 19.898 Срба, док се из тог кантона у 14 општина у Републици Српској, вратило 79.953 Бошњака, највише у Бијељину и Зворник.