latinica  ћирилица
13/10/2019 |  17:25 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Милићи: Уз присуство премијера Вишковића освештан иконостас храма Светог Николе (ФОТО)

Митрополит дабробосански Хризостом данас је освештао иконостас, иконе и фреске у обновљеном храму Светог Николе у Милићима, гдје је служио и Свету архијерејску литургију.
Света архијерејска литургија, храм Светог Николе у Милићима - Фото: СРНА
Света архијерејска литургија, храм Светог Николе у МилићимаФото: СРНА

Овом молитвеном догађају присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је рекао Срни да је веома срећан што је коначно завршена обнова храма Светог Николе.

- Ово остаје нашој дјеци и унучићима, јер не ради се сваке године један овакав храм. За двије године славићемо 150 година храма, надам се на још величанственији начин него данас, али свако окупљање око храма је велики дан за српски народ - рекао је Вишковић, те истакао да данашњој свечаности присуствује као парохијанин, а не као високи званичник.

Митрополит Хризостом је у обраћању вјерницима истакао да је храм у Милићима, послије обнове која је трајала готово 15 година, један од најљепших у регији и да је ушао у низ са великим православним манастирима и црквама, препознатљивих по фрескама.

- Ми смо у овом времену пролазници, али дјела остају за памћење и за историју. Значајно мјесто су управо и Милићи који су у 21. вијеку свој храм украсили тако дивним фрескама и иконостасом са којим се можете поносити - рекао је владика Хризостом.

Света архијерејска литургија, храм Светог Николе у Милићима

Свештеник милићке парохије Љубиша Вујичић рекао је Срни да храм Светог Николе у Милићима ове године обиљежава 148 година постојања и да је у протеклих 15 година темељно обновљен.

У оквиру тог подухвата изграђени су потпорни зидови да би се храм заштитио од урушавања, обновљени темељи и реконстрисана зграда храма, а потом је храм осликан фрескама и постављен монументални иконостас, који је двије године радио масјтор дубореза из Милића Раде Пантић.

- Што се тиче унутрашњег уређења цркве, фресака и иконостаса, ово је једна међу три најљепше цркве у читавој Митрополији дабробосанској - рекао је свештеник Вујичић.

Обнову су помогли бројни парохијани, организације, установе и предузећа, званичници и угледне личности, а од стотина добротвора највећи допринос, у радовима и новцу, дали су Компанија "Боксит" и њен предсједник Рајко Дукић.

Дукић је рекао Срни да се овај храм као објекат и архитектонска структура, умногоме разликује од онога какав је био раније.

Дукић је данас изабран за кума фресака, док је кум иконостаса Александар Дукић, који је и ктитор и дародавац иконостаса и икона.

Митополит Хризостом додијелио је златне похвалнице двојици Дукића, као и свештенику Вујичићу, док је остале парохијане и организације, који су учествовали у обнови храма, даровао епископским граматама и похвалницама.