latinica  ћирилица
13/10/2019 |  18:06 ⇒ 14/10/2019 | 09:07 | Аутор: РТРС

Билећа: Проблем са мигрантима измиче контроли (ФОТО)

Више од стотину мјештана билећких села протестовали су у селу Симијова, изражавајући незадовољство због тога што мигранти проваљују у њихове куће, праве штету и узнемиравају становништво. Захтјевају заштиту од полиције и представника локалне власти. Протестно окупљање услиједило је након што је прошлог викенда један од мјештана Билеће, приликом сукоба са групом миграната, које је затекао у кући свог комшије, убио једног од њих.

Када су почетком године у билећким селима први пут примјећене групе миграната, који су се изјашњавали да су Сиријци, мјештани кажу да нису имали проблема. Међутим приливом миграната из Судана, Марока, Алжира, почели су проблеми.

- Нисам ни синоћ спавао, јер су око 3 сата иза поноћи покушали да обију кућу. Имам само колац, сам сам, а у три групе је 37 миграната од 20 до 25 година који носе мобилне телефоне, сликају и наша безбиједност је у потпуности нарушена. Просто су свуда, уђете у шталу они су тамо, изађете у брдо они су у клану и показују вам прстом да ћутите, упадају у куће отварају фрижидере, неће да изађу из куће - прича Миленко Кешељ, мјештанин села Врањска.

Комшија Ратко Новчић има слична искуства са мигрантима.

- Прије неколико дана су ми дошли на врата. Морао сам им поставити ручак, нахранити их фино и поздравити се са њима, јер не знам њихове намјере - са страхом прича Ратко Новчић.

Мјештани Крстаче и околних села на окупљању због проблема са мигрантима

Све чешћи упади мигрантима на приватне, али и напуштене посједе, учестале крађе, као и недавни инцидент у којем је изгубљен живот, довољни су разлози за страх и бригу мјештана Билећких села. У неколико десетина домаћинстава, кажу, мигранти су провалили, у потпуности девастирали и однијели све што се могло однијети.

Неки објекти су обијани више пута, а неки и запаљени, тврде сељани и траже ванредну сједницу билећке скупштине и што више полиције на овим просторима.

- Прве кораке смо предузели, кренуло се у рјешавање проблема. Нисам сигуран како ће се ово ријешити, али ја упорно тврдим да је једини пут и начин да се тим невољницима обезбједи превоз и аутоматски смо заштитили њих од нас и нас од њих - упозорава Радош РАадовић, мјештанин села Врањска.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић најавио је да ће већ сутра затражити ванредно засједање локалног парламента и помоћ МУП-а Српске.

- Овај проблем се мора хитно рјешавати, сутра ћу одмах заказати ванредну Скупштину, позваћу и министра Лукача. Треба обавезно обезбједити пункт милиције, нон стоп да буде овдје у помоћ становништву - изнио је следеће кораке Миљан Алексић, начелник општине Билећа.

Из полицијске станице Билећа потврђено је да су мјештани готово свакодневно пријављивали да мигранти пролазе кроз сеоска подручја и да су проваљивали у напуштене куће, те да су више пута излазили на терен. Мјештани су изричити, не позивамо на линч, већ позивамо власти БиХ да ријеше проблем.