latinica  ћирилица
13/10/2019 |  21:37 ⇒ 14/10/2019 | 11:49 | Аутор: СРНА

Вучић отворио 141. скупштину ИПУ

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на отварању 141. Скупштине Интерпарламентарне уније у Београду да је Србија слободна и суверена земља која сама води своју политику и хоће да гаји пријатељство према свима.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС


Вучић је на церемонији у Сава центру рекао да у Србији нема препрека за било кога, док у осталим земљама постоје некакве блокаде за једну, двије, пет или десет земаља.

- Код нас у Србији нема препрека за било кога од вас из различитих дијелова свијета из Сјеверне Америке, Латинске Америке, Аусталије, Океаније, нама драгих Африке и Азије, јер ми смо слободна, суверена и независна земља која сама води своју политику и хоћемо да гајимо пријатељство према свима вама - рекао је Вучић.

Он је рекао да су на Балкану ријеке крви проливане због одсуства дијалога и неразумијевања, због чега је од посебне важности одржавање Скупштине ИПУ у Београду.

- Ми смо кренули да сањамо мир, просперитет и развој - рекао је Вучић.

Присустнима су се обратиле и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник ИПУ Габријела Куевас Барон и генерали директор Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Скупштина ИПУ ће трајати до 17. октобра, а окупиће 2.000 учесника из око 150 земаља. Делегацију парламента БиХ на овом засједању предводиће замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић.

Централна тема засједања Скупштине ИПУ је "Улога и механизми парламента у јачању међународног права и допринос регионалне сарадње".

Посланици ће дискутовати и о родној равноправнпсти, оснаживању младих, одбрани људских права посланика и остваривању универзалне здравствене заштите.

На 141. Скупштини у Београду, осим обиљежавања 130 година постајања ИПУ, биће обиљежена и 70. годишњица женевских конвенција које су биле темељ хуманитарног права заштите у оружаним сукобима.

ИПУ је глобална организација националних парламената, основана прије 130 година као прва мултинационална политичка организација на свијету с циљем оснаживања сарадње и дијалога међу државама.

Данас ИПУ обухвата 179 националних парламената и 12 регионалних парламентарних тиијела и промовише демократију и помаже парламентима да постану јачи, млађи, родно равноправнији и различитији.