latinica  ћирилица
14/10/2019 |  08:05 ⇒ 08:28 | Аутор: sputniknews.com

Сиријска војска помоћи ће Курдима против турске офанзиве

Сиријска војска размјестиће снаге на цијелој граници са Турском како би помогла Курдима да одбију нападе, изјавила је аутономна управа територије на сјевероистоку Сирије.
Сиријска војска (фото: Sputnik / Илья Питалев) -
Сиријска војска (фото: Sputnik / Илья Питалев)

У документу који је на увид добила агенција РИА Новости говори се о договору Курда са сиријском владом. Напомиње се да ће то омогућити "да се ослободе и други сиријски градови које је окупирала Турска, укључујући Африн".

У саопштењу се додаје и да сиријски Курди нису "позивали на сепаратизам" и увек су тежили дијалогу са званичним Дамаском.

Управа је такође нагласила да су за пет дана операције Турске оружане снаге починиле страшне злочине над цивилима.

За сада о овоме нема званичних изјава сиријских власти.

Званични Дамаск не признаје аутономну управу на сјевероистоку Сирије, која контролише територије источно од реијке Еуфрат, ни њихово војно крило Сиријске демократске снаге (СДФ). Дамаск је одржао неколико неуспјелих преговарачких рунди са аутономном курдском управом.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција "Извор мира" у сјеверној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација истог дана напала је град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двију земаља. Касније је објављен почетак копненог дијела операције.

Турско Министарство одбране је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузели контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на сјеверу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избјегава дејства која би могла стати на пут рјешавању сиријског сукоба, који траје од 2011. године.