latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:06 ⇒ 09:18 | Аутор: Index.hr

Хрвата из БиХ протјерују из Хрватске јер на Фејсбуку слави Тита, Кастра и Чеа (ФОТО)

"Представља опасност за националну безбједност и јавни поредак јер у својим јавним иступима одобрава насилне и изванинституционалне облике отпора и промјене политичког друштвеног уређења у РХ, те велича одређене историјске личности које су у правоснажним судским поступцима осуђене на дуготрајне затворске казне због почињења кривичних дјела оп. аут.) међународног тероризма с крајње лијевих идеолошких полазишта.
Документ (фото: Index/1123rf) -
Документ (фото: Index/1123rf)

С обзиром на описано, стојимо при процјени да ставови предметног објављени у јавном простору тј. на друштвеним мрежама могу про проузроковати насилне реакције или нарушавање јавног реда и мира", стоји у мишљењу Безбједносно-обавјештајне агенције којим се одбија продужење привременог боравка у Хрватској држављанину Босне и Херцеговине.

Држављанин БиХ који је замолио за анонимност (подаци познати редакцији Индекса) већ годинама живи у Хрватској. Био је ожењен за покојну хрватску држављанку са статусом бранитељице, и сам је био припадник Хрватског вијећа обране, а данас је у ванбрачној заједници с хрватском држављанком. Живи у Ријеци, али Република Хрватска је на основу мишљења Безбједносно-обавјештајне агенције  длучила да више не смије бити у Хрватској.

Фото: Индекс

- Да, симпатични су ми Тито, Мао, Че, Кастро, и то сам писао на Фесбуку. Због тога више не смијем живјети у Хрватској - рекао је Ријечанин који ускоро мора отићи из Хрватске иако је тамо запослен и има породицу.

Пацифист који се залаже за социјалну правду

"Кад год сам на Фејсбуку писао о Титу, Че Гуевари, Црвеним бригадама, јасно сам дао до знања да одобравам њихове идеје о социјалној правди, не и методе којима су се служили. Ја сам пацифист - рекао је за Индекс.

Међутим, његова тврдња да је пацифист није била довољна Министарству унутрашњих послова и Безбједносно-обавјештајној агенцији да му након више од деценије одобре продужење боравка у Хрватској.