latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:52 ⇒ 10:00 | Аутор: Независне

Нови услови за путовање у ЕУ од 2021. године

Нови систем регистрације путника ЕТИАС, без чије потврде грађани Босне и Херцеговине више неће моћи путовати у земље Шенгена, почеће с радом у јануару 2021. године, потврђено је Независним у европским институцијама.
БиХ пасош - Фото: РТРС
БиХ пасошФото: РТРС

Како кажу, БиХ ће бити једна од 62 земље чијим грађанима за улазак у зону Шенгена не требају визе, али ће они прије путовања у ЕУ морати попунити нови формулар. Осим БиХ, у овом систему наћи ће се све земље региона, али и земље попут САД, Канаде, Јапана и Аустралије. Сви грађани земаља које нису чланице ЕУ и којима за улазак у шенгенски простор не треба туристичка виза мораће попунити формулар Система за информацију и ауторизацију европског путовања.

У европским институцијама истичу да су сви детаљи мање-више познати те да је тренутно једина непознаница статус држављана Велике Британије, који ће након напуштања ЕУ бити третирани као трећа земља.

- С обзиром на то да Уједињено Краљевство пролази кроз процес Бреxита, још није јасно који ће услови важити за Британце који буду жељели ући у ЕУ. Како сада ствари стоје, извјесно је да ће и они морати попуњавати ЕТИАС формулар -  наглашено је.

Такође, кажу да ЕТИАС није виза те да не подлијеже обавезама које проистичу из визног режима.

- Не треба ићи у конзуларна представништва, не прикупљају се било какви биометријски подаци и тражи се значајно мање података у односу на процедуру издавања виза. Такође, процес издавања виза може трајати до 15 дана, уз могућност продужавања рока до 60 дана, ЕТИАС ауторизација завршава се најчешће у року од неколико минута - истакнуто је.

На страници ЕУ о информацијама о Шенгену наведена је детаљна процедура коју ће држављани БиХ морати испоштовати како би након ступања на снагу ЕТИАС-а могли ући у ЕУ. Истакнуто је да ће свака особа старија од 18 година која жели путовати у земље Шенгена морати попунити онлајн формулар који кошта седам евра, а важиће три године или до истека важећег пасоша. Наглашено је, такође, да је пасош обавезан документ, да је пожељно да садржи и чип са биометријским подацима, а да ће попуњавање формулара за дјецу бити бесплатно.

Попуњавање формулара може се обавити за десет минута, а требаће унијети име, датум и мјесто рођења, е-маил и број телефона, прву државу уласка у Шенген, податке о образовању, радном искуству и здравственом стању те пружити одговоре на основна безбједносна питања.

- Ако су подаци које сте унијели у формулар тачни и не сматрају вас особом која представља безбједносни ризик, ваша апликација ће бити одобрена, а процедура неће трајати дуже од неколико минута. Међутим, ако вас систем обиљежи, ваша апликација ће бити процесуирана ручно, а провјера може трајати од четири дана до двије седмице - наглашено је. Уколико је особа одбијена, систем пружа могућност жалбе и поновног слања апликације.

Услови за улазак у ЕУ:

Важећи пасош

Такса од седам евра

Лични подаци

Контакт информације

Здравствено стање

Безбједносна провјера