latinica  ћирилица
14/10/2019 |  10:22 | Аутор: СРНА

Пољска: Владајућа странка осигурала други мандат

Владајућа странка Правда и развој /ПиС/ побиједила је на парламентарним изборима у Пољској и осигурала нови четворогодишњи мандат за наставак провођења реформи, због којих се нашла у сукобу са Бриселом.

ПиС је освојио 45,2 одсто гласова, показују резултати из 83 одсто изборних јединица, које је објавила изборна комисија.

Највећа опозициона група Грађанска коалиција, која се састоји од центристичких и либералних партија, совојила је 26,1 одсто гласова.

Побједа ПиС-а вјероватно ће да изазове бојазан у вези са поштовањем демократских станарда у највећој бившој комунистичкој чланици ЕУ, у којој су власти оптужене за политизовање судства, претварање државних медија у своја гласила и поларизовање друштва.

Други мандат ПиС-а могао би да ојача и антимиграционо оријентисане популисте у ЕУ, који желе да умање либерлану агенду европског блока.

- Спасли смо Пољску. Вријеме је да довршимо декомунизацију. Вријеме је да зауставимо ЛГТБ диктат! - написао је на Твитеру замјеник министра за дигитализацију Андржеј Андруксијевич.

Алијанса Љевица освојила је 12,1 одсто гласова, а блок који се састоји од аграрне странке ПЛС и антисистемског Кукиза добио је 8,8 одсто гласова. Ултрадесничарска Конфедерација добила је повјерење 6,7 одсто гласача.