latinica  ћирилица
14/10/2019 |  11:16 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Њемачка привреда у слабој фази

Њемачка привреда вјероватно неће склизнути у дужу рецесију, иако тренутно пролази кроз слабу фазу, саопштено је данас из Министарства економије.
Њемачка застава - Фото: илустрација
Њемачка заставаФото: илустрација

Очекује се да ће њемачка привреда доживјети мању контракцију у трећем кварталу, као што се догодило у другом, пошто је извоз ослабио, а и даље постоји неизвјесност поводом изласка Велике Британије из ЕУ.

- Не треба очекивати снажније успорење или дужу рецесију у овом трекутну. Њемачка индустрија, која је оријентисана на извоз, суочава се са слабошћу глобалне трговине, стагнацијом глобалне производње и падом потражње за аутомобилима - наводи се у саопштењу.

У тексту се додаје да њемачка привреда остаје у стагнацији и да је "економска активност заглављена на постојећем нивоу".

Економисти брину због могућности да би пад производног сектора прије или касније могао да се прошири на остале сфере највеће европске економије, чије тржиште рада почиње да осјећа посљедице овакве ситуације.

Коалициона влада канцелара Ангеле Меркел одупире се позивима да усвоји стимулациони пакет као контрамјеру успорењу привредног раста.

Водећи њемачки економски институт умањио је прогнозирани привредни раст и сада очекује повећање за 0,5 одсто ове године и 1,1 одсто у 2020. години.