latinica  ћирилица
14/10/2019 |  13:52 ⇒ 14:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Бандић уцијенио Пленковића: Или плате просвјети или пада Влада

Предсједник Странке рада и солидарности и загребачки градоначелник, Милан Бандић, поручио је премијеру Хрватске Андреју Пленковићу - или ће повећати плате учитељима и наставницима за шест одсто или ће ове владе више неће бити, јавио је хрватски портал Индекс.

Док то питање не буде ријешено, Бандић је поручио да нико из његове странке неће "подићи руку" у парламенту.

- То је срамота да се калкулише око тога је ли важније 15 фотеља или 68.000 људи - изјавио је Бандић у Основној школи "Тин Ујевић" на отварању стручног скупа учитеља продуженог боравка основних школа.

Према писању портала, Бандић је Пленковићу и влади поручио да данас "подвуче црту", да не чека сутра, и да уразуми министарку да пренамјеном средстава намјењених за куповину информатичке опреме и ријеши, како је рекао, "ову агонију" и "овај путујући циркус".

Додао да још увијек вјерује Пленковићу да је државник и да ће донијети државничку одлуку.

Према његовим ријечима, Хрватска има три приоритета - демографску обнову, знање и образовање те рад и запошљавање.

Према писању Индекса, Бандић је тиме отворено стао на страну школских синдиката који су прошле седмице ступили у циркуларни штрајк тражећи повећање коефицијената сложености послова за 6,11 одсто. Пленковић и влада томе су се досад противили нудећи повећање за два одсто од 1. октобра ове и два одсто од 1. јуна наредне године.

На страни синдиката и њихових захтјева досад су из владајуће коалиције били само ХНС и министарка науке и образовања Блаженка Дивјак.