latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:55 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Брод: Прослављена слава храма и општине, освештан Светосавски дом

У Броду је данас, поводом крсне славе Храма и општине - Покрова Пресвете Богородице, служена литургија, сломљен славски колач и освештан Светосавски дом, који је изграђен средствима Владе Републике Српске и локалне управе.
Брод - слава града - Фото: СРНА
Брод - слава градаФото: СРНА

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, који је служио Свету архијерејску литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице, истакао је да је данас велики празник када вјерници моле да Богородица штити сав род хришћански.

- Непрестано требамо да се молитвама обраћамо Пресвтеој Богородици и свим другим светитељима да нас помогну и штите - рекао је епископ Фотије у бесједи, након чега је освештао Светосавски дом.

Начелник општине Брод Илија Јовичић захвалио је гостима и вјерницима што су дошли на прославу славе храма и општине.

- Данас обиљежавамо и 10 година од завршетка цркве у Броду и отворен је нови Светосавски дом који ће служити цркви и свима нама. Изграђен је средствима Владе Републике Српске и добрим дијелом локалне управе - рекао је Јовичић.

За кума Светосавског дома изабран је Синиша Видић из Брода.

- Осјећам се поносно и велика је част, одрастао сам у овој цркви и био сам и кум цркве на освештању - рекао је Видић.

Литургији у Храму присуствовао је изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, начелник општине Илија Јовичић, делегат у Вијећу народа Републике Српске из реда хрватског народа Давор Чордаш, те бројни вјерници.

Прослављањем крсне славе општине и храма у Броду завршена је вишедневна манифестација "Октобарске свечаности слободе".