latinica  ћирилица
14/10/2019 |  15:40 | Аутор: СРНА

Наступ Српске од 21. октобра на Сајму књиге у Београду

Наступ Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду свечано ће почети 21. октобра и биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, најављено је из Представништва Српске у Србији.
Београд: Сајам књиге (архив) - Фото: СРНА
Београд: Сајам књиге (архив)Фото: СРНА

Предвиђено је да наступ Републике Српске, током којег ће се представити 43 издавача, почне пригодном бесједом министра просвјете и културе Српске Наталије Тривић.

У име организатора госте ће поздравити директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Митрополије дабробосанске Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Биће организована и прва овогодишња промоција и публици представљена "Ортографија и језик књига Горажданске штампарије", аутора Биљане Самарџић, као и фототипска издања Служабника из 1519. године, Псалтира из 1521. године и Молитвеника горажданског из 1523. године.

Публици ће Академија наука и умјетности Републике Српске представити низ нових издања, међу којим је и Зборник радова о специјалним паралелним везама са Србијом.

Центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске промовисаће књигу "Шта су скривиле? - Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бањалука у мају и јуну 1992. године", а Организација старјешина Војске Српске дјело "Сребреница - стварност и манипулације", објављено на српском и енглеском језику.

Књигу "Бањалука, центар Врбаске бановине" промовисаће Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске, а дјело "Српски идентитет" Српско просвјетно-културно друштво у Београду.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево традиционално ће представити најбоље романе овогодишњег конкурса "Златна сова", као и друга своја издања.

На Сајму књига у Београду биће промовисане и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, као и мјесних библиотека, струковних удружења и друштава која се баве издавачком дјелатношћу.

Ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

Међународни сајам књига у Београду, 64. по реду, биће одржан од 20. до 27. октобра под слоганом "Писмо-глава", а представиће се пет стотина директних излагача, од којих шездесет из иностранства.

Почасни гост сајма је Египат.