latinica  ћирилица
14/10/2019 |  15:41 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Касиповић: Подршка унапређењу положаја лица са инвалидитетом

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић данас је, у разговору са активисткињом за права лица са инвалидитетом Аном Котур Еркић, рекао да је Влада Српске препознала потребу значајније заштите и подршке свим лицима са инвалидитетом - без обзира на узрок и вријеме настанка инвалидности.
Антон Касиповић и Ана Котур Еркић - Фото: РТРС
Антон Касиповић и Ана Котур ЕркићФото: РТРС

- Све особе са инвалидитетом, чији је статус утврђен рјешењем надлежних органа Српске, ослобођене су накнаде за полагање правосудног испита, што је омогућено посљедњом допуном Закона о правосудном испиту Српске, који је данас ступио на снагу - подсјетио је Касиповић, који је министар правде Републике Српске.

Касиповић је додао да је важно размотрити све могућности када је ријеч и о ослобађању накнаде за полагање стручних испита, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

- Данашњи разговор био је веома инспиративан и одлична платформа за консултације са предсједником Владе Републике Српске /Радованом Вишковићем/ и мојим колегама у другим ресорима, а на основу заједничког става да је питање унапређења положаја особа са инвалидитетом једно од најважнијих за све нас - рекао је Касиповић.

Еркићева је нагласила да јој је задовољство што је намјера Владе Српске и потпредсједника Касиповића наставак низа активности у вези са лицима са инвалидитетом, као важном дијелу заједнице, довела до корисног разговора.

- Вјерујем да ћемо у наредном периоду доћи до резултата који особе са инвалидитетом заиста доводе у позицију равноправних грађана - истакла је Еркићева.

На састанку је разговарано о наставку рада на иницијативама и реализацији мјера за побољшање положаја ове популације у Републици Српској.

Било је ријечи и о прилагођавању процеса полагања правосудног испита за лица са различитим облицима инвалидитета, те о иницијативама у области образовања и личног статуса лица са инвалидитетом у правном систему у Српској, као и њиховој већој укључености у друштвене и економске активности заједнице.