latinica  ћирилица
14/10/2019 |  19:08 ⇒ 15/10/2019 | 07:56 | Аутор: РТРС

Савјет ЕУ о БиХ: Хитно формирати власт

Савјет Европске уније позвао је на хитно формирање власти на свим нивоима у БиХ. Подсјећају да од прошлогодишњих, општих избора нису формирани Влада Федерације и Савјет министара.

Зато траже да, без одгађања, буде настављен и завршен процес њиховог формирања. И поред јасне поруке Европске уније, кључни политички актери нису приближили своје позиције.

СДА остаје при АНП-у као услову, ХДЗ инсистира на измјенама Изборног закона, a СНСД тражи да изборни побједници, без условљавања, формирају власт. СДС, иако изборни губитник, најављује пре-компоновање бх. парламентарне већине.

Од када је изабран за предсједника СДС, Мирко Шаровић говори о потреби формирања нове парламентарне већине на нивоу БиХ, која би наравно укључивала његову странку. Никада се није успротивио опструкцији изборних побједника из Републике Српске, а зашто би када и даље сједи у министарској фотељи, већ се придружио оркестрираним нападима СДА на СНСД и ХДЗ БиХ да блокирају бх. парламент.

- Мислим да се са блокадом треба престати. Треба покренути иницијативу за смјену руководства. Предложићу Звиздићу да закаже сједницу Представничког дома. Увијек имају 22 руке да се изгласа , да се прекине са блокадом - рекао је Мирко Шаровић за Н1.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић реаговаје је на изјаву Шаровића рекавши да јавност треба знати да од тих 22 руке СДС има само двије - колико су им грађани на изборима дали.

Да би реализовао Шаровићев план за промјену бх. парламентарне већине и сазвао сједницу Дома, Звиздићу је потребна сагласност СНСД-овог Небојше Радмановића и ХДЗ-ове Борјане Кришто. Мало је вјероватно да ће је добити. Захтјевом за смјену руководства Дома, Шаровић се сврстао на страну Дениса Звиздића и СДА.

- Шаровић покушава наћи алиби за останак у фотељи коју је изгубио на изборима и покушај да буде нелегитимни представник из Републике Српске опстајући искључиво ради договора са Бакиром Изетбеговићем. Наравно да би и Изетбеговић волио да промјени скупштинску већину али то је немогуће - сматра Ненад Стевандић шеф Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ.

Поновно учешће изборних губитника из Српске у бх. власти, што најављује Шаровић, не би допринијело ефикаснијем раду заједничких институција - сматра СНСД-ов Сташа Кошарац.

Одбацује оптужбе да СНСД блокира рад бх. Парламента, истакавши да то у ствари ради СДА преко "два" члана Предсједништва који спрјечавају именовање предсједавајућег Савјета министара.

- Видљиво је да СДА види Мирка Шаровића као мегафон који треба да окарактерише СНСД као кривца. Ми уочавама њихове интегрисане политике против уставног капацитета Републике Српске. Мислим да ћемо имати адекватене одговоре на најављеној сједници НС РС - навео је Кошарац.

Политику условљавања Бакир Изетбеговић покушава да ублажи компромисом у вези формирања новог Савјета министара. Нуди да се о чланству у НАТО-у накнадно изјасне три народа али да се поштују раније донесени закони и стратегије који се тичу те Алијансе. Фронт који је отворио према српској страни није ништа мање тежак од оног са Хрватима који инстирају на измјенама Изборног закона.

- Изборни закон се мора промијенити, то је услов нормалног функционисања свих власти у БиХ. Ево 13 мјесец улазимо да немамо власт на нивоу БиХ, правити нове експерименте, а да нисмо отклонили проблеме који су настали управо због нелигитимног представљања било би неодговорно - истакао је Драган Човић предсједник ХДЗ-а БиХ .

Званични Брисел данас је још једном апеловао на што хитније формирање власти, ничим то није условљавао. Амерички приступ донекле је другачији. Подржавају европску перспективу БиХ око чега су сви сагласни, истовремено снажно нас "гурају" у НАТО иако су Срби с једне, Бошњаци и Хрвати с друге стране дубоко подијељени о том питању.