latinica  ћирилица
14/10/2019 |  20:33 | Аутор: СРНА

Жунић: О одговору на декларацију СДА постићи српско јединство

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је вечерас да о значајним питањима као што је одговор на Програмску декларацију СДА у Народној скупштини мора бити постигнуто српско јединство.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Од партија које су опозиција очекујем да буду пронађене паметне главе које ће разумјети процесе и тренутак у коме се Српска налази. То није питање да ли ће неко задржати привилегије и очекујем да ће опозиција прије посебне скупштинске сједнице дефинисати ставове, само не овакве какве промовише Мирко Шаровић /лидер СДС-а/ који је потрчко СДА и не знам ко стоји иза њега - рекао је Жунић.

Он је потврдио да би до краја октобра требало да буде одржана посебна скупштинска сједница на којој ће бити дефинисан одговор на Програмску декларацију коју је усвојила СДА.

- Народна скупштина Републике Српске, као највиша законодавана институција, даће одговор, не само на Програмску декларацију СДА која је стандардна вишегодишња прича "погурана и са неких других страна", него и на питање како БиХ као државна заједница треба да изгледа у будућности - рекао је Жунић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да ће став Народне скупштине бити и да се мора поштовати изворни Дејтонски мировни споразум, а све што је наметнуто од ОХР-а мора бити на неки начин уклењено.

- О овоме треба да разговарамо са Федерацијом БиХ јер је видљиво да се у БиХ, када говоримо о правосуђу и о Високом судском и тужилачком савјету, спомиње утицај високог представника и бонских овлашћења. Може се поставити и питање на шта личи било каква државна заједница када имамо овакву врсту притисака - додао је Жунић.

Коментаришући ситуацију на нивоу БиХ, Жунић је нагласио да је СНСД посао могао завршити давно.

- Знамо како се формира власт на нивоу БиХ гдје није требало да буде условљавања зато што имамо политичке побједнике из сва три народа. Постављају се услови с циљем да власт не буде формирана и да они који су изборни губитници остану у фотељама на нивоу БиХ - сматра Жунић.

Говорећи о раду Народне скупштине, Жунић је оцијенио да Пословник о раду мора бити промијењен.

- Омогућено је да буде злоупотријебљен дио који се односи на повреду Пословника о раду и опозиција то упорно користи. У наредном периоду идемо у измјену Пословника и наћи ћемо начин да скупштина функционише како треба. Поједини посланици као што су Драшко Станивуковић /ПДП/ и Небојша Вукановић /СДС/ упуштају се у политичко блато, иако покушавам са њима да разговарам аргументовано - закључио је Жунић.