latinica  ћирилица
15/10/2019 |  08:12 ⇒ 08:14 | Аутор: РТС

Позиција Кине непромијењена, против чланства Приштине у Интерполу

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарао је у Чилеу са Дакијем Дуаном, шефом кинеске делегације на Генералној скупштини Интерпола. Шеф кинеске делегације потврдио је подршку НР Кине територијалном интегритету Србије и њихову непромијењену позицију према захтјеву такозваног Косова за пријем у Интерпол.
Састанак делегације Србије са делегацијом Кине (фото:МУП Србије) -
Састанак делегације Србије са делегацијом Кине (фото:МУП Србије)

Небојша Стефановић је рекао да би евентуални пријем довео до дубоке подјеле ове најстарије међународне полицијске организације и угрозио будућу борбу против криминала у свијету.

Стефановић, који предводи српску делегацију на 88. Генералној скупштини Интерпола у Сантјагу, нагласио је и да би евентуалним уласком такозваног Косова дошло до злоупотребе Интерпола и да би политика замијенила полицијски рад.

Стефановић је подсјетио и да је велики број земаља чланица Интерпола прошле године на засједању у Дубаију одлучно рекао да се противи пријему такозваног Косова и да су делегати доведени у непријатну ситуацију, да послије свега 11 мјесеци поново гласају о истом питању.

Шеф кинеске делегације Даки Дуан потврдио је подршку Народне Републике Кине територијалном интегритету Републике Србије и њихову непромијењену позицију према захтјеву Приштине за пријем у Интерпол.

И Стефановић је истакао да Република Србија подржава политику једне Кине.