latinica  ћирилица
15/10/2019 |  09:53 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Жункерас: Неизбјежан нови референдум о независности

Лидер каталонског покрета за осамостаљење Ориол Жункерас, који је добио највећу затворску казну од Врховног суда Шпаније због своје улоге у покушају отцјепљења, изјавио је да је нови референдум о независности неизбјежан.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Жункерас, бивши замјеник лидера регионалне администрације, рекао је у одговорима послатим путем електронске поште да су затворске казне које су изречене њему и још осморици људи само ојачале ове особе и њихов покрет и учиниле их одлучнијим.

Суд је јуче изрекао казну од 13 година затвора Жункерасу. Послије изрицања пресуде одржани су протести широм региона.

- Сигуран сам да ће овај конфликт бити ријешен преко гласачких кутија. Увјерени смо да је референдум неизбјежан прије или касније зато што, у супротном, како можемо да дамо глас грађанима? - написао је Жункерас из затвора.

Он је додао да не жали због организовања референдума 2017. године.

У првом интервјуу од изрицања казни, Жункерас је рекао Ројтерсу да он и остали планирају да се жале на пресуду пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

На питање какву поруку шаље покрету за осамостаљење послије изрицања казни, Жункерас је рекао: "Да ћемо наставити и да нећемо одустати зато што то никада нисмо урадили и нећемо ни сада."

Он је додао да су затвор и егзил ојачали осуђене људе и да су они постали "још одлучнији, ако је то могуће, у својим дубоко демократским увјерењима".

Жункеросове одговоре Ројтерсу је пренијело његово особље касно синоћ.

Сви оптужени ослобођени су најтеже оптужбе за побуну. Три особе проглашене су кривим за непослушност и нису добиле затворске казне.

- Увјерен сам да ова пресуда неће ослабити покрет за независност, него напротив - рекао је Жункерас.

Каталонска иницијатива за осамостаљење је годинама велики изазов за Шпанију. Свјетска јавност детаљно је пратила покушај осамостаљења 2017. године и усвајање декларације о независности, која није дуго потрајала.