latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:10 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Курди принуђени да препусте контролу над градовима

Препуштање контроле сиријској војсци над сиријским градовима Манбиџ и Кобани као дио споразума са Дамаском је корак на који су "Сиријске демократске снаге" /СДФ/ присиљене како би се заштитиле од турске офанзиве, изјавио је потпредсједник Курдског државног савјета у Сирији Абдул Хаким Башар.

Он је рекао да препуштање контроле над Манбиџом и Кобанијем није била одлука СДФ-а, већ да ће то бити урађено у складу са концензусом постигнутим између регионалних и међународних страна.

- Руска Федерација имаће кључну улогу у овим споразумима - истакао је Башар.

Башар је нагласио да је "потпуна предаја СДФ-а" снагама сиријског предсједника Башара ел Асада начин да се Курди заштите од уласка турске војске на територију Сирије.

Потпредсједник Савјета додао је да се Курди неће добровољно повући са својих историјских положаја уколико нису натјерани на то, јавио је"Спутњик.

Администрација курдских власти у сјеверној Сирији саопштила је у недјељу, 13. октобра, да су власти у Дамаску пристале да пошаљу војску на границу са Турском како би помогле Курдима да се одбране од турске офанзиве, започете у сриједу, 9. октобра.

Курди су заузврат обећали да ће контролу над градовима на граници препустити Дамаску, укључујући полуаутономне градове Манбиџ и Кобани.