latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:41 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Глечери се смањили за десет одсто

Глечери у Швајцарској изгубили су десет одсто запремине само у претходних пет година, што је топљење какво није забиљежено од када су прије више од 100 година започета мјерења, показује нова студија.

Мјерења на 20 швајцарских глечера показала су да је стопа топљења ове године достигла "рекордан ниво", наводи се у годишњем државном истраживању о глечерима које је објавила Комисија за криосферу при Швајцарској академији наука.

Студијом, која је објављена у вријеме растуће глобалне узбуне поводом климатских промјена, утврђено је да су интензивни топлотни таласи током љета у Швајцарској поништили ефекат претходних обилних сњежних падавина и наду да ће топљење глечера ове године бити ограничено.

Комисија је саопштила да је у априлу и мају снијег на глечерима био дебљи за 20 до 40 одсто него што је уобичајено, са дубином до шест метара на неким мјестима крајем јуна.

Међутим, током двије седмице интензивне топлоте крајем јуна и поново крајем јула, "запремина снијега и леда који су се отопили на швајцарским глечерима била је еквивалентна укупној потрошњи воде за пиће", наводи се у саопштењу.

Резултат је, како се наводи, брзи нестанак дебелог сњежног покривача и наставак снажног топљења до почетка септембра.

- То значи да је у претходних 12 мјесеци изгубљено око два одсто укупне запремине швајцарских глечера - наводи Комисија и додаје да стопа губитка у претходних пет година "премашује десет одсто".

Прије мање од мјесец дана одржан је "посмртни марш" на планинској падини поводом нестанка глечера Пицол, једног од 500 који су се потпуно истопили на швајцарским Алпама од почетка 20. вијека.