latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:34 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: До краја године доставити потврду о животу

Корисници права на пензију, којима се исплата врши ван Републике Српске, потребно је да до краја календарске године Фонду ПИО доставе потврду о животу како би им исплата у 2020. години била редовна и без престанка, саопштено је из Фонда.

Достављање потврде о животу за корисника са пребивалиштем ван Републике Српске /23.250 корисника/ врши се у складу са чланом 140 Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

- Достављање потврде о животу не односи се на кориснике са пребивалиштем у Словенији, Хрватској, Црној Гори и Федерацији БиХ /26.842 корисника/ јер се тај податак обезбјеђује електронском размјеном података - наведено је у саопштењу.

Потврда се доставља у надлежну филијалу Фонда ПИО, која је донијела рјешење о остваривању права и врши исплату пензије.

- Кориснику који потврду о животу не достави благовремено биће обустављена исплата пензије - упозорили су из Фонда.

Из овог фонда наводе да ће кориснике ван Републике Српске о обавези достављања потврде о животу обавијестити и путем писане поруке на чеку или налогу за исплату пензије за октобар, новембар и децембар 2019. године.

За нове кориснике ван Републике Српске потврда о животу обезбјеђује се код надлежне филијале, у поступку рјешавања о праву.

Потврда о животу валидна је ако је овјерена код носиоца пензијског осигурања у земљи пребивалишта, суда, општинског органа, нотара и дипломатско-конзуларног представништва БиХ у земљи пребивалишта.

Образац потврде о животу могуће је преузети на интернет страници Фонда ПИО Републике Српске.