latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:52 | Аутор: СРНА

Клокић: Нереално очекивати да се расправља о БиХ јер није формирана власт

Министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас Срни да није реално очекивати да ће Европски савјет ове седмице на засједању уопште расправљати о БиХ или нешто друго закључити, јер и даље у БиХ нису формирани сви ниво власти и није било напретка по том питању.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

Он је подсјетио да је Европска комисија у свом Мишљењу о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ од 29. маја јасно навела да препоручује Савјету за опште послове ЕУ да тек након формирања власти у БиХ размотри то мишљење и предузме активности у вези са наведеним кључним приоритетима за БиХ.

- Због тога је Савјет за опште послове ЕУ на љетњем засједању 18. јуна само примио на знање Мишљење Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, те навео да ће наставити детаљно анализирати овај документ и њему се поново посветити касније, те позвао БиХ да без даљег одгађања формира Савјет министара - рекао је Клокић.

Савјет за опште послове ЕУ разговараће данас у Луксембургу о могућности отварања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, прије него што се национални лидери састану у Бриселу у оквиру Европског савјета у четвртак и петак, 17. и 18. октобра.

Ово тијело данас неће разматрати питање БиХ, гдје је једино власт формирана у Републици Српској, док више од годину дана од одржавања општих избора није формиран Савјет министара нити власт у Федерацији БиХ.