latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:49 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Чубриловић и Кавалек потписали Меморандум о разумијевању

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању који формализује договор о "Пројекту демократског управљања" чија реализација почиње данас, а трајаће до 2022. године, уз финансијску подршку ОЕБС-а.
Недељко Чубриловић и Кетлин Кавалек потписали Меморандум о разумијевању - Фото: СРНА
Недељко Чубриловић и Кетлин Кавалек потписали Меморандум о разумијевањуФото: СРНА

Пројекат се односи на јачање комуникације парламента Српске са грађанима и јавношћу и њихово укључивање у доношење одлука, побољшање ефикасности и транспарентности законодавних процеса, израде и доношења закона, те јачање ефикасности радних тијела, саопштено је из Народне скупштине Српске.

У саопштењу се наводи да се пројекат односи и на службе Народне скупштине Републике Српске и модернизовање њеног рада, те сарадњу са парламентима у БиХ, региону и земљама ЕУ на јачању дијалога и унапређењу законодавног рада.

Чубриловић је захвалио ОЕБС-у за успјешну сарадњу и подршку у раду и унапређењу капацитета Народне скупштине Републике Српске, истакавши да је циљ Меморандума да та сарадња буде интензивирана и још више конкретизована.

На састанку је било ријечи о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, те истакнуто да је неопходно што прије формирати Савјет министара и спровести изборну вољу грађана.

Чубриловић је нагласио да је неформирањем заједничких органа власти на нивоу БиХ у складу са законом на веома груб начин поништена воља грађана и нарушени основни демократски принципи.

Он је истакао да би требало мијењати Изборни закон БиХ и предвидјети да, уколико у одређеном року не буде формирана власт у складу са изборним резултатима, у том случају обавезно буду расписани нови општи избори.

Састанку су присуствовали генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Небојша Згоњанин и шеф Теренске канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци Дмитри Јорданиди.