latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:10 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

О платама у високом образовању и науци за 15 дана

Представници Синдиката образовања, науке и културе и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске постигли су сагласност да у наредних 15 дана наставе разговоре о повећању плата за запослене у институцијама науке и високог образовања те о побољшању студентског стандарда у Српској.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је новинарима у Бањалуци да је ово први у низу састанака на којем је разговарано о оквиру у вези са повећањем плата у области високог образовања и студентског стандарда.

Он је навео да је планирана измјена платних коефицијената тако да ће они који сада имају најнижа примања добити највеће повећање.

Рајчевић је рекао да пред ресорним министарством и социјалним партнерима предстоји још доста посла у виду анализе како да се што правичније расподијеле платни коефицијенти у овој области.

Он је изразио очекивање да би од 1. јануара идуће године требало да буду у примјени рјешења која буду у међувремену договорена са социјалним партнерима у овој области.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је новинарима да ће синдикат и координациони одбори високог образовања за универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву у наредном периоду преговарати са надлежним министарством и послодавцем како би добили најбоља рјешења у овој области.