latinica  ћирилица
15/10/2019 |  19:22 ⇒ 16/10/2019 | 07:29 | Аутор: РТРС

Власт у Бихаћу огорчена, Фазлић пријети ескалацијом мигрантске кризе

Док из Унско-санског кантона стиже вапај и упозорење да криза са мигрантима ескалира, у Сарајеву је поново, и без објашњења, одгођена још једна сједница Савјета министара у техничком мандату. Тако БиХ и даље остаје без плана мјера и активности за управљање мигрантском кризом. У прихватни камп Вучјак код Бихаћа полиција превози мигранте који су без смјештаја.

Полицијски службеници у прихватни центар Вучјак данас транспортују све нерегистроване мигранте које затекну на јавним површинама или у напуштеним објектима, а таквих је, процјењују у Кантону, најмање 2.500. И нови свакодневно пристижу. Још 3.500 миграната, смјештено је у пет прихватних центара, званични су подаци Међународне организације за миграције. Истовремено, локална власт пали црвену лампицу најавом да ће обуставити помоћ овом центру.

- Догорјело је до ноката - завапио је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић! Када већ бројни вапаји посљедњих мјесеци па и годину, из Бихаћа и Крајине, до званичног Сарајева нису стигли, стигао је Фазлић у Сарајево да их још једном и посљедњи пут, саопшти.

Бихаћ обуставља помоћ привременом прихватном центру Вучјак! А тамо је и прије акције дислоцирања, било смјештено 800 миграната. Градска власт им је свакодневно испоручивала 20.000 литара воде, Црвени крст 3.000 оброка, градск јавно- комунално предузеће опслуживало их је у свом домену дјеловања....

- Ми ћемо од идућег понедјељка престати да пружамо било какве услуге Вучјаку, пустућемо да криза ескалира. Потрошили смо преко 100.000 марака, град Бихаћ, јавна предузећа Комрад и Водовод уз помоћ УСК и Црвеног крста, и нико нам ни марке није дао - рекао је Фазлић.

Услови за преживљавање су, жале се ријетки који су на разговор пристали, у Вучјаку изузетно тешки и цивилизације недостојни. Шта ће тек бити, ако изостане храна, вода, минималне хигијенске потрепштине!?

Вучјак ће бити станиште свим нерегистрованим мигрантима које полиција Унско–санског кантона затекне на улицама, станицама јавног превоза, у парковима, напуштеним стамбеним објектима....Само јуче и само из градских зона, под шаторе кампа смјештено је 400, у евиденцијама нерегистрованих миграната. Полиција је пуне руке посла имала и данас. И то по налогу кантоналне оперативне групе за надзор над мигрантском кризом.

- Циљ акције је превенција свих негативних активности које су се дешавале протеклих мјесеци на подручју Унско-санског кантона, а неке од њих су и скитња и просјачење, односно извршење кривичних дјела посебно имовинске природе када је у питању провала у приватне објекте - изјавио је Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

Исти “оперативци“ одлучили су да ускрате гостопримство придошлицама смјештеним у центрима Бира и Мирал. Власницима објеката забрањено је да продуже постојеће уговоре о изнајмљивању, или да закључе нове. Уговор са међународним организацијама за прихват миграната у великокладушки Мирал истиче 15. новембра, власник Борис Хорват већ се јавно огласио – неће кршити одлуке кантоналне власти.

А шта ће бити са више од 600 миграната у Миралу и још око 1.400 у Бири? Хоће ли их, како је то кантонална влада затражила, транспортовати у Сарајево? А баш из тог смјера у Бихаћ и Кладушу свакодневно возовима, тврди Фазлић, стиже и до 150 миграната који напријед ка Хрватској не могу.

- Изјава министра Драгана Мектића који каже да у читавој БиХ има 4.000 миграната је апсурд. Ја тврдим да их сад у Бихаћу има више од 6.000, дакле Пљешевица изнад Бихаћа их је пуна, град је пун, сви центри и привремени и дивљи су пуни миграната - истиче Фазлић.

Министар безбједности у техничком мандату Драгана Мектића, претходно је демантовао и специјални извјестилац УН-а Фелипе Гонзалез Моралес који је рекао да се у БиХ налази најмање 7.300 миграната. Рекао је и да бх. власт није урадила готово ништа на спречавању мигрантске кризе.

Нису урадили ни данас док су алармантна упозорења наизмјенично стизала из Крајине и из Сарајева. Умјесто оперативног плана мјера за управљање мигрантском кризом, који на усвајање мјесецима чека, и умјесто редовне сједнице – поново само телефонска. Дијелили су новце и функције! О мигрантима ни ријечи!