latinica  ћирилица
15/10/2019 |  21:31 ⇒ 16/10/2019 | 07:26 | Аутор: СРНА

УН: Анкара би могла да одговора за ратне злочине

Турска би могла да одговара за ратне злочине због погубљења извршених у Сирији, упозориле су УН.
УН - Фото: Getty Images
УНФото: Getty Images

Канцеларија УН за људска права саопштила је данас да су од почетка турске офанзиве на сјевероистоку Сирије документоване цивилне жртве узроковане ударима из ваздуха, копненим нападима и снајперском ватром.

АП подсјећа да су Турска и њихови савезници из редова сиријских побуњеника покренули офанзиву на сјевероистоку Сирије наводећи да је циљ пораз курдске милиције Јединице народне одбране /ЈПГ/ које Анкара сматра терористима.

Сиријске демократске снаге /СДФ/ оптужују турске савезнике да су из засједе на путу на сјеверу Сирије убили курдског политичара Хеврина Калафа, што побуњеници негирају.

Портпарол Канцеларије УН за људска права Руперт Колвил рекао је да посједују видео-снимак на којем се види погубљење три курдска заробљеника а које су извршили припадници "Ахрар ал Шаркија" која је савезник са Турском на ауто-путу између Хасаке и Манџиба.

Према његовим ријечима, УН су добиле извјештаје да су Калафа на истом путу убили припадници те организације.

"Турска би могла бити сматрана одговорном као држава због кршења које врше групације повезане са њом. Анкара има контролу над овим групацијама или операцијама током којих су се ова кршења десила", нагласио је Колвил.