latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:10 ⇒ 09:12 | Аутор: РТС

Ребић и Дрецун: Застрашивање Срба након пораза у Интерполу

Директор полиције Србије Владимир Ребић је рекао за РТС да је српска полиција још током ноћи имала сазнања да ће приштинске власти ући на сјевер Космета.
Гостовање Владимира Ребића и Милована Дрецуна у Дневнику РТС-а - Фото: Screenshot
Гостовање Владимира Ребића и Милована Дрецуна у Дневнику РТС-аФото: Screenshot

Истакао је да је Београд спреман да реагује уколико би дошло до егзодуса српског народа али да је увјерен да међународна заједница то неће дозволити. Предсједник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун је оцијенио акцију РОСУ као представу за јавност након дебакла у Интерполу.

Владимир Ребић је рекао да су 24 блиндирана возила ушла на подручје сјевера КиМ супротно свим прописима и резолуцијама.

Оцијенио је то као застрашивање и негативну реакцију након четвртрог по реду пораза у Интерполу. Рекао је да је то изговор да се крше прописи и да се застраши српски народ за који је рекао да се нада да ће остати јединствен.

- Спремни смо да интервенишемо уколико би дошло до егзодуса српског народа, али смо увјерени да међународна заједница то неће дозволити - рекао је Ребић.

Предсједник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун је рекао да је акција РОСУ представа за јавност послије дебакла у Интерполу и демонстрација изразите моћи према припадницима КПС српске националности.

Дрецун је рекао да је, према његовим сазнањима, један од ухапшених радио на истрагама према шефу оперативе и додао је да је могућ и напад у правцу Зубиног Потока.

Оцијенио је то као наставак политичке приче у вези са Српском листом и њеном маргинализацијом.

- Да јој се узму мандати и да се додијеле Србима које би пришинске власти жељеле у институцијама - навео је Дреуцн.

Каже да Приштина жели да изазове даљу дестабилизацију и пита зашто је потребна толика употреба силе.

Дрецун сматра да би Београд требало да се понаша рационално и хладне главе.

Упитао је и да ли је Приштина охрабрена на овакво понашање након разговора са специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа.

Аргументи и чињенице на страни Србије

Поводом повлачења захтјева Приштине за чланство у Интерполу, Владимир Ребић је рекао да је Србија износила аргументе и чињенице због којих Приштина не смије да буде дио Интерпола.

Подсјетио је да је Интерпол међународна асцијација основана под окриљем УН и да њене чланице могу бити само чланице УН.

Такође, Ребић указује да је 1999. године донесена Резолуја 1244 у којој пише да је Косово и Метохија саставни дио Србије.

Наводи и да је на засиједању у пекингу 2016. потврђен став да се чланство може прихватити само државама чланицама УН или посматрачима а Приштина нема ниједан од тих статуса.

Директор полиције указује да је сат времена пре почетка Генералне скупштине Интерпола Приштина пресабрала гласове и да им је било јасно да је пред њима фијаско, због чега су повукли кандидатуру.

Ребић каже и да они тврде да желе да се супротставе организованом криминалу и да због тога траже приступ каналима којим протичу информације, али указује да већ имају ту могућност путем Унмика.

Приштина настоји да се онемогући реализација воље српског народа

Када је ријеч о албанским члановима ЦИК-а за које је потврђено да нису отровани ковертама из централне Србије, Милован Дрецун је указао да се прави тензија због гласова који, ако би били пребачени кандидатима са других српских листа, могли би да утичу на мандате.

Рекао је да Приштина жели да има министра из редова српског народа и да је Аљбин Курти, иако је потврђено да нема отровних агенаса, рекао да ће тражити међународну анализу.

- Прича се наставља треба да држи тензију и Српску листу под присмотром. Видјели сте оптужбе од појединаца да је Српска листа терористичка организација и да би је тако требало третирати - рекао је Дрецун.

Сматра да Приштина настоји да онемогући да се реализује воља српског народа.