latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:26 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Галић: Полиција ФБиХ не може у Српску

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић поручио је да не постоји могућност за ангажовање полиције ФБиХ на територији Републике Српске јер би то значило кршење закона.
Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић - Фото: СРНА
Директор Граничне полиције БиХ Зоран ГалићФото: СРНА

Галић је рекао да је на њега у протеклом периоду извршен притисак да пристане на споразум којим би то било омогућено, али да он ни по коју цијену није желио да пристане на кршење закона.

- Симптоматично је да у припреми тог документа нису учествовали представници Граничне полиција БиХ. Рекли смо да понуђени текст споразума није у складу са Законом о Граничној полицији БиХ с обзиром на то да од надлежног органа није утврђена, нити проглашена озбиљна опасност по општу безбједност или јавни ред, па према томе не постоји ваљан правни основ за закључивање овог споразума - рекао је Галић за Глас Српске.

Он је појаснио да једино Гранична полиција БиХ може захтијевати подршку одговарајућих надлежних институција, полицијских органа и агенција за спровођење закона у БиХ.

Галић је подсјетио да се Гранична полиција БиХ, из године у годину, суочава са перманентним недостатком великог броја полицијских службеника, уз недовољну материјално-техничку опремљеност.

- Од када су на снази наше појачане мјере због мигрантске кризе, настојимо да одговоримо свим нашим законским задаћама. Међутим, дуготрајно ангажовање наших снага довело је до хроничне исцрпљености, а што је најгоре, у наредном периоду ми ћемо се суочавати са све сложенијим стањем на граници - навео је он.

Према његовим ријечима, све сложеније стање на граници захтијеваће максимално ангажовање на само Граничне полиције, већ и цијеле друштвене заједнице, како у БиХ, тако и међународних организација.

На питање да ли су институције на нивоу БиХ одговориле потребама Граничне полиције, када је ријеч о заштити границе, Галић је рекао да би у том случају ова институција имала одговарајући правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, који би задовољавао њене стварне потребе.

Он је додао да би у том случају постојала усвојена стратегија о управљању мигрантском кризом, са јасним упутствима за рад и дефинисаним мјерама.

- Гранична полиција би била добро материјално-технички опремљена и кадровски попуњена. Имала би нове законске одредбе, које се односе на питања боравка и кретања странаца, измијењене одредбе о праву на азил и слично. Међутим, то, нажалост, није тако - навео је Галић.