latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:34 | Аутор: СРНА

Најмање десет лажних диплома у федералним институцијама, било и отказа

Провјера диплома запослених у федералним институцијама до сада је показала да је најмање десет намјештеника у протеклом периоду посао добило на основу лажних диплома, а откривено је и неколико таквих службеника, пише "Дневни аваз".
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

Министар образовања и науке Федерације БиХ Елвира Дилберовић, која је покренула инцијативу провјере диплома, рекла је да је ова контрола показала да у 102 институције с хиљадама запослених, чији рад плаћају грађани, има оних са лажним дипломама, махом средњошколских, али да их има и са лажним факултетским дипломама.

Она није жељела прецизирати о којем се броју ради нити којим институцијама, додавши да се припрема извјештај за Владу ФБиХ, након чега ће јавност о свему бити детаљно обавијештена.

- Неке су институције тим својим запосленим већ дале отказе, а неке су обавијестиле и надлежно тужилаштво - додала је Дилберовићева.

Дипломе су провјеравале саме институције за своје запослене тако што су слале упите школама и факултетима. Подаци су се на крају слали Министарству образовања и науке ФБиХ, чији би извјештај, након што буде написан, ускоро требало да буде на дневном реду Владе.

Закључак о провјери диплома свих запослених у свим федералним органима управе, заводима, агенцијама, па и предузећима у већинском власништву ФБиХ донијела је Влада почетком године.

Рок од шест мјесеци за завршетак посла је прошао, а до кашњења је дошло због низа проблема, међу којима је тај што су поједини факултети почели тражити и до 350 КМ за потврде.