latinica  ћирилица
16/10/2019 |  11:03 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Аерозагађење изазвало 400.000 пријевремених смртних случајева

Око 400.000 пријевремених смртних случајева забиљежено је у Европи усљед лошег квалитета ваздуха током 2016. године, објавила је Европска агенција за околину.
Загађење ваздуха - Фото: РТРС
Загађење ваздухаФото: РТРС

У извјештају се наводи да је скоро сваки Европљанин који живи у граду изложен нивоу загађења које премашује ниво штетан за здравље.

- Загађење ваздуха тренутно је најважнији ризик из околине по људско здравље - наглашава се у извјештају.

Стручњак ЕЕА за квалитет ваздуха Алберто Гонзалез Ортиз рекао је да ниво опасних честица у европским градовима опада, али недовољно брзо.

- Још нисмо достигли стандарде ЕУ и, наравно, далеко смо од тога да достигнемо стандарде Свјетске здравствене организације - рекао је Ортиз.

Према закону ЕУ, чланице су обавезне да процијене степен присуства штетних честица у ваздуху, нарочито у урбаним подручјима, и да предузму мјере ако су пређена одређена ограничења.

ЕУ је увела оштрије рестрикције у вези са штетним честицама након што је највиши суд европског блока у јуну пресудио да градови треба да предузму мјере уколико су ограничења премашена на само једној локацији, умјесто да се у обзир узима просјечна вриједност у неком региону.