latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:32 ⇒ 12:47 | Аутор: Б92

Почели Дани српске културе у Хрватској

Отварањем изложбе "Друго ја" Милице Вучковић у Библиотеци Српског културног друштва Просвјета у Загребу, у уторак увече почели су "Дани српске културе у Републици Хрватској" на којима ће се до 2. новембра у Загребу, Ријеци и Опатији одржати предавања, изложбе, концерти, промоције књига, позоришне представе и филмови.
Загреб - Фото: Wikipedia
ЗагребФото: Wikipedia

"Дани српске културе у Републици Хрватској" одржавају се у организацији Српског културног друштва Просвјета, под покровитељством и уз финансијску помоћ Савјета за националне мањине Републике Хрватеске, наводи Хина.

Александар Толнауер, предсједник Савјета за националне мањине, рекао је на отварању да је Савјет стао иза Дана јер је СКД Просвјета, која је јако битна у Хрватској као организација Срба са скоро најдужом традицијом, у једном тренутку престала с Данима и пребацила их у један други формат који није оно што Срби и њихова култура представљају у традицији и историји Хрватске, те да су због тога у Савјету предложили да се Дани свакако обнове и осигурали су средства за то.

Рекао је како је 13 манифестација које ће се одржати у оквиру "Дана српске културе у Републици Хрватској" мало, те да ће у идућем раздобљу у Савјету инсистирати да се то све скупа појача.

Толанауер је цитирао предсједницу Владе Србије Ане Брнабић која је изјавила - "Кад велики вјетрови пушу, неки граде зидове, а неки граде ветрењаче".

- Ја сам да се граде вјетрењаче и отварам зато с пуним срцем и поносом и с великом чашћу Дане српске културе у Хрватској - изјавио је Толнауер.

Предсједник Српског народног вијећа Борис Милошевић истакао је како "Дани српске културе у Републици Хрватској", које организује Просвјета, помажу видљивости цијеле заједнице али и саме Просвјете, која је највећа и најважнија културна и просветна организација Срба у Хрватској.

- То је важно поготово данас јер имамо често и у културним круговима покушаје брисања доприноса Срба, а хрватска култура, култура у Хрватској не би данас била оно што јест, не би била исправна, да тог доприноса Срба у Хрватској нема. Стога ми је драго да имамо Дане српске културе - рекао је Милошевић.

Потпредсједник СКД Просвјета Синиша Таталовић истакао је како су "Дани српске културе у Републици Хрватској" централна манифестација не само Српског културног друштва "Просвјета" него и српске заједнице.

Рекао је како су овогодишњи Дани мало амбициозније замишљени у односу на претходне године, те ће у 15 дана имати 13 културних догађаја - једну изложбу, три стручно-научна скупа, двије трибине, три представе, премијеру једног филма, тако да се нада да ће у њиховом програму бити за свакога понешто.

Изасланик загребачког градоначелника Милана Бандића Славко Којић поручио је како жели да "Дани српске културе у Републици Хрватској" успију те да буду путоказ за будућност и још један од путева ка зближавању "та два несретним околностима раздвојена народа".

"Дани српске културе у Републици Хрватској" почели су отворењем изложбе "Друго ја" Милице Вучковић, умјетнице рођене у Београду 1989, гдје је дипломирала и завршила мастер студиј на Факултету примјењених умјетности у Београду, на коме припрема и докторат.

Милица Вучковић рекла је да јој је то прва изложба у Загребу и у Хрватској, оцијенивши да су културне размјене јако важне.