latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:43 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Преговори о новом колективном уговору за запослене у локалној самоуправи

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске почео је са представницима ресорног министарства преговоре о усаглашавању и изради новог Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи.
Почели преговори о изради новог колективног уговора за запослене у локалној самоуправи -
Почели преговори о изради новог колективног уговора за запослене у локалној самоуправи

На састанку у Бањалуци било је ријечи о утврђивању цијене рада за запослене у локалној самоуправи, да би плате запосленима у јединицама локалне самоуправе биле повећане за најмање 10 одсто, саопштено је из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.

Разговарано је и о усаглашавању измјена и допуна Закона о платама за запослене у области управе Републике Српске, да би била правично извршена расподјела средстава предвиђених за повећања плата за запослене у области управе и јавних служби, како су то и најавили представници власти Српске, Савеза синдиката и гранског синдиката.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранко Зеленовић разговарао је са министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем и министром рада и борачко-инвалидске заштите Душком Милуновићем о измјенама и допунама Закона о платама запослених у јавним службама и утврђивању нове цијене рада, с циљем повећања плата за најмање 10 одсто.

Састанци, који су одржани у Влади Републике Српске, представљају почетак најављених преговора, током којих ће бити отклоњени уочени недостаци у законима о платама који се односе на регулисање плате за поједине функционере или занимања.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби је репрезентативан синдикат у области јавне управе и обавезног социјалног осигурања у чијем саставу дјелује 51 синдикална организација и који има више од 5.000 чланова.

У саопштењу се подсјећа да правно дејство важећег Колективног уговора престаје да важи у јануару 2020. године.