latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:47 | Аутор: СРНА

Представа "Истина" отвара фестивал Заплет

Премијером представе "Истина" у суботу, 19. септембра, у Градском позоришту "Јазавац" биће отворен Међународни фестивал глумца "Заплет".
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац) -
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац)

Организатор Градског позоришта "Јазавац" Љубиша Савановић рекао је да се ова представа, која је рађена по тексту Флориана Зелера, а у режији Жељка Стјепановића, бави темама истине и лажи у свакодневним односима и посљедицама које произилазе из њих.

- Ријеч је веома `озбиљној` комедији која ће, надам се, допријети до публике и играти на карту више - рекао је Савановић.

Он је навео да ће у такмичарском дијелу Фестивала бити приказане представе "Пад" Центра за културу Свилајнац, "Гнијездо" Хрватског народног казалишта Мостар, те "Елинг" загребачког Сатиричког казалишта Керемпух и "Овај ће бити другачији" београдског Атељеа 212.

Он је навео да ће исте вечери у оквиру Фестивала бити отворена и изложба слика Далибора Поповића Микше, која ће трајати до краја новембра.

- Осим изложбе, у пратећем програму сваке године организујемо и посебно занимљиву активност за публику, а то је разговор са глумцима, у оквиру чега ћемо угостити глумце Бранислава Трифуновића, Филипа Шоваговића, Николу Ракочевића и Нину Јанковић - рекао је Савановић.

Он је навео да Фестивал ове године има поднаслов "У главу" који је извучен из тема које обрађују овогодишње представе - социјална неправда и одсуство емпатије, разарање породице, неприхватање других и другачијих, те однос према будућим нараштајима, нарочито према женама.

- Значај Фестивала је вишеструк и битно нам је да се публици понуде квалитетни садржаји, али и да промовишемо домаће ствараоце, а не само и искључиво комерцијални програми - рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, Градско позориште "Јазавац" једино је позориште у Републици Српској које се већим дијелом самофинансира и нема редовне донације, али и поред тога има редован репертоар на три сцене.

- Имамо и Школу глуме и говора, која ове године има више од 150 полазника, те мјешовити хор, а успијевамо и да одржимо Фестивал. Ове године Фестивал је први пут подржао и кабинет предсједника Републике Српске, Министарство просвјете и културе Српске, али и наши редовни спонзори компаније `Тропик`, `Проинтер` и други који препознају значај и квалитет нашег рада - рекао је Савановић.

Он је навео да се у новој позоришној сезони, осим представе "Истина", очекује и премијера представе за дјецу, коју ће режирати Белинда Божиковић, а која ће бити извођена поводом новогодишњих празника.

- У наредној години у плану је још једна представа на Вечерњој сцени, те једна на дјечијој `Јуху` сцени, као и премијера у оквиру седмице Студија школе глуме `Јазавац` - рекао је Савановић.