latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:52 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Синдикат управе: Од Владе затражен нови посебни колективни уговор

Синдикат управе Републике Српске затражио је од Владе Српске да се приступи изради новог посебног колективног уговора за област локалне самоуправе, с обзиром да постојећи истиче у марту 2020. године.
Синдикат управе Републике Српске - Фото: РТРС
Синдикат управе Републике СрпскеФото: РТРС

- Вјерујемо да ће Влада препознати спремност и капацитете Синдиката управе Републике Српске, као репрезентативног синдиката у области јавне управе, ради рјешавања уочених системских проблема и тако заштити права сваког радника -  истакао је предсједник Синдиката Божо Марић.

Синдикат управе Републике Српске саопштио је да су представници Синдиката јуче са представницима Владе Републике Српске разговарали о измјенама Закона о платама, ради усклађивања са Законом о раду, а да би се на тај начин разграничили плата, топли оброк и регрес.

- Наши захтјеви су одговарајуће измјене и допуне законских рјешења којима се регулишу плате у јавном сектору /органи управе, јавне службе/ на начин да се посебно искажу накнаде за регрес и накнада за топли оброк, чиме би се ова права регулисала на јединствен начин за све раднике запослене у Републици Српској, без обзира ко је послодавац - навео је Марић.

Он је додао да у тој ситуацији накнаде за топли оброк и регрес не би биле урачунате у износ основне плате и морале би се посебно исказивати, те нагласио да ће "у крајњој линији ове измјене довести до раста зарада у јавном сектору".

- Право на топли оброк представља трошак исхране радника и не може бити садржан и обједињен у оквиру института основне плата радника - додао је Марић.

Представници Синдиката управе јуче су се у згради Владе Српске састали прво са представницима Министарства управе и локалне самоуправе које су предводили помоћници Славица Лукић и Никола Кнежевић, а на којем су представили захтјеве када је у питању Закон о платама за запослене у органима управе, као и доношењу новог посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске.

Након тога одржан је састанак са представницима Министарства здравља и социјалне заштите, на којем су испред Владе Српске били присутни министри Ален Шеранић и Душко Милуновић, а разговарано је о Закону о платама за запослене у јавним службама Републике Српске.