latinica  ћирилица
16/10/2019 |  14:21 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Бањалука: Насеље Ада добиће основну школу

Насеље Ада добиће своју основну школу, у оквиру великог плана изградње и обнове школске инфраструктуре широм града. Након недавне доградње ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици, коју похађа велики број ђака из Аде, планирана је и изградња нове школе у овом насељу.

Прве активности на реализацији овог пројекта, покренуте су ових дана расписивањем јавне набавке за израду урбанистичко-техничких услова и главног пројекта за изградњу школе у Ади. Како је планирано, школа би била изграђена на локацији преко пута ресторана Стара Ада.

– Изградња школе са двораном предвиђена је и недавно усвојеним регулационим планом за то подручје. Ових дана покренули смо процедуру за формирање урбанистичко-техничких услова и израду пројекта школе – казао је начелник Одјељења за комуналне послове, Петар Билчар. Он је, међутим, напоменуо да је још рано говорити о самом почетку градње док се не обезбиједе извори финансирања.

Према његовим ријечима, у Ади је, поред постојећег насеља, планирана интензивна градња са великим стамбеним блоковима, због чега се очкују велики прилив нових становника.

Нова школа, како је нагласио, итекако би растеретила Основну школу „Бранко Радичевић“, коју углавном сада похађају основци из Аде, а само мањи дио њих иде у школе које се налазе у близини те мјесне заједнице.

Поред овог плана, градска администрација, упоредо с тим, ради на још три пројекта – доградњи школе "Милош Црњански" на Петрићевцу, те изградњу спортске дворане код школа "Бранко Радичевић" на Старчевици и "Свети Сава" на Лаушу.

Иако основне школе нису у надлежности Града, настоји се омогућити ђацима да имају боље услове за рад, па је тако и ове године реализован велики пројекат обнове школских објекта у оквиру којег су урађени различити радови у 16 школа.