latinica  ћирилица
16/10/2019 |  14:23 | Аутор: СРНА

Пуповац: Држава да брине о гробу Србина који је компоновао химну Хрватске

Посланик СДСС-а у Хрватском сабору Милорад Пуповац рекао је данас да хрватска држава треба да брине о гробу Јосифа Руњанина у Новом Саду, будући да је ријеч о човјеку који је компоновао хрватску химну на стихове пјесме "Хорватска домовина" Антуна Михановића.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Не видим зашто Хрватска, Конзулат у Суботици, Амбасада у Београду или Министарство културе не би преузели бригу о том гробу у Новом Саду. Тај човјек је то заслужио - рекао је Пуповац на сједници Сабора, подсјетивши да је Руњанин био Србин који је рођен у Винковцима, а умро у Новом Саду.

Он је навео да накнаду од десетак евра годишње за одржавање гроба плаћају загребачки професор Шандор Дембиц /СДП/ и новосадски адвокат Бранислав Булић, преноси портал "Индекс".

- Износ накнаде је симболичан, али симболика небриге о том гробу није тако мала - истакао је Пуповац.

Пуповац је позвао Министарство културе Хрватске да заврши поступак откупа имовине и почне уређивати музеј државне химне у Глини.

- Влада је на иницијативу српске заједнице обновила такозвану Пелешову кућу у Глини у којој је праизведена хрватска химна. Кућа је означена као мјесто државне химне и то је све, нисмо је претворили у музеј државне химне - рекао је Пуповац.