latinica  ћирилица
16/10/2019 |  20:26 ⇒ 20:34 | Аутор: Агенције

Букерову награду дијеле Атвуд и Еваристо

Послије 27 година престижно књижевно признање дијеле двије добитнице. Наградом су овјенчане најстарија добитница икада и прва жена црне пути.

Престижна Букерова награда за 2019. годину, иако правила то нису дозвољавала, припала је Маргарет Атвуд и Бернардин Еваристо. Тако су признањем овјенчане најстарија добитница у историји награде и прва жена црне пути, које ће подијелити и новчани дио од 50.000 фунти.

Атвудова (79) је награђена за нови роман "Тестаменти", чија радња се у форми је свједочанстава неколико женских ликова, одвија 15 година од завршетка "Слушкињине приче". Са тим романом 1986. године, ова канадска ауторка нашла се у ужем избору за Букера, а освојила га је и 2000. године са романом "Слијепи убица".

Дјело "Тестаменти", објављено прије мјесец дана, на српски језик преводи Александра Чабраја, а у издању Лагуне ће се појавити до краја године.

Еваристо (60) је у награђеном роману "Дјевојка, жена, остали" даје увид у животе 12 испреплетених ликова, углавном црних Британки. У ужем избору номинованих за Букер ове године нашло се шест аутора, и то Салман Ружди, Чигози Обиома, Луси Елман, Елиф Шафак.

Жири је тврдио да никако "не може раздвојити" Атвудову и Еваристову, те је послије пет сати расправе предсједник жирја Петер Флоренс изјавио да је "њихова одлука била да се правила уобличе". Посљедњи пут је ово признање подијељено 1992, а организатори су овогодишњем жирију нагласлили да не смију изабрати два побједника.