latinica  ћирилица
17/10/2019 |  08:55 ⇒ 08:56 | Аутор: Б92

Хрватска друга у ЕУ по емиграцији, напустио је сваки пети грађанин

Хрватска, послије Малте, има највећу стопу емиграције у Европској унији, показује најновији извјештај Свјетске банке.

У извјештају под називом "Миграције и одлив мозгова у Европи и Средњој Азији" наводи се да је Хрватску до сада напустило 21,9 одсто становништва, односно да петина грађана који су се родили у тој земљи сада живи изван ње.

Иза Хрватске су Португалија и Литванија које је напустило више од 20 одсто популације.

Висока стопа емиграције представља вишеструки проблем за многе земље, поготово у смислу одлива мозгова, преноси Индеx.хр.

Наводећи да за Србију нема података, портал пише да су стопе исељавања високо квалификованих радника посебно високе у неким земљама Балкана и Источне Еуропе, у којима је евидентиран нижи доходак.

Тако високообразоване особе чине чак 55 одсто укупног броја емиграната из БиХ, више од 40 одсто у Јерменији и Летонији, а скоро 40 одсто у Албанији.

У Хрватској је одлив мозгова мањи него у тим земљама, али је и даље значајно висок - око 27 одсто.

Двије трећине свих миграната у свијету налазе се у економски развијеним земљама Северне Америке или Западне и Источне Европе.

Удио имиграната у западноевропским земљама посебно је порастао у посљедње четири деценије. Највише имиграната у односу на домаће становништво има у земљама Савјета за сарадњу арапских земаља Залива, а затим у Аустралији, Канади и на Новом Зеланду, гдје имигранти чине око 20 одсто укупног становништва.

У великом дијелу Западне Европе и Сједињених Америчких Држава удио имиграната међу домаћим становништвом приближава се броју од 15 одсто, што је око четири пута више од свјетског просијека.