latinica  ћирилица
17/10/2019 |  08:58 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Пашалић: Што прије донијети одлуку о привременој забрани увоза говеђег меса из ЕУ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да Савјет министара у техничком мандату треба што прије донијети одлуку о привременој забрани увоза меса из земаља ЕУ, јер узгој говеда и извоз тог меса из БиХ није политичко него животно питање.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Људи су у веома тешком положају. Имају бикове које и даље тове и који траже храну, а не могу их продати - рекао је Пашалић за "Дневни аваз", коментаришући застој у извозу говеђег меса у Турску.

Према његовим ријечима, у Турској је створено вјештачко тржиште и фармери у БиХ повећали су узгој грла.

- Имамо на терену неколико хиљада више утовљених грла него раније. Међутим, пролази октобар, а ми немамо извјестан пласман меса - навео је Пашалић.

Он подсјећа да је месо раније било извожено преко аеродрома у Бањалуци и Тузли, а сада постоји и дозвола за извоз компеним саобраћајем преко Бугарске.

Према његовим ријечима, привремена забрана увоза меса из ЕУ трајала би све док не буду откупљена грла узгојена у БиХ.

У шталама у Семберији има 7.000 до 8.000 утовљених бикова за које тренутно нема купца.

Захтјев за доношење привремене мјере забране увоза говеђег меса упућен је Савјету министара и Министарству спољне трговине БиХ у техничком мандату, ентитетским ресорним министарствима и Канцеларији за ветеринарство БиХ.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у прошлој години БиХ је забиљежила укупни увоз свих врста меса у износу од 285,7 милиона КМ, док је извоз био тек 54 милиона КМ.