latinica  ћирилица
17/10/2019 |  09:02 | Аутор: vecernjenovosti

Звезда пред гостовање Макабију: Спремамо се за побједу

Пораз од Будућности у Београду неминовно је окрњио самопоуздање Црвене звезде надзидано великом евролигашком побједом против Фенербахчеа. Прилика за обнову вјере у сопствене могућности је вечерашњи сусрет са Макабијем у трећем колу елитног клупског такмичења (20.05). Мало је већих изазова у европској кошарци од гостовања у дворани "Менора Мивтачим" у Тел Авиву.
Кошаркаши Црвене звезде фото: Н. Параушић -
Кошаркаши Црвене звезде фото: Н. Параушић

- Зна се колико је тешко играти у тој хали, пред 12.000 навијача, које је тренер Сферопулос претходних дана позивао да направе добру атмосферу - помиње тренер Милан Томић свог бившег шефа из Олимпијакоса.

- Веома квалитетан тим, са доста провјерених имена из НБА и Евролиге. Уз Вилбекина, ту су играчи који могу и да креирају и да постижу поене. Са друге стране, имају и своје мане у игри у оба правца. Спремамо се за утакмицу у којој су они фаворити, али ми не идемо тамо тек да се појавимо и одиграмо, већ да побиједимо.

Шестоструки шампиони Европе, од своје посљедње круне освојене 2014, нису се приближили пласману на фајнал-фор.

Као и претходних сезона, и у ову су укорачили са амбицијом да оправдају надимак "понос Израела".

Ангажовани су први НБА Израелац Омри Каспи, некадашњи играч црвено-бијелих Нејт Волтерс, центар прошлосезонског шампионског тима ЦСКА Отело Хантер... У прва два кола поражени су у неизвјесним завршницама на гостовањима Химкију и Реалу.

 - Та два стартна пораза сигурно ће им бити мотив више у овој утакмици - сматра Томић.

- Обје утакмице су одиграли добро. Понављам, Макаби је евролигашка екипа са циљем да се пласира међу осам најбољих, а можда и да стигне до фајнал-фора. Послије два пораза носе и велики притисак, покушаћемо да их изненадимо, да контролишемо утакмицу свих 40 минута.

Звезда је једини тријумф у Тел Авиву остварила у јануару 2017, када је један од најбољих играча тог меча био капитен Бранко Лазић. У тиму црвено-белих играо је и садашњи плејмејкер "жутих" Волтерс.

- Морамо да контролишемо ритам утакмице, да не дозволимо брзу игру и транзицију - добро зна капитен Бранко Лазић чега и кога се треба чувати.

- На првом мјесту Вилбекина, који има највећа права у екипи. Ако њега зауставимо, урадили смо велики дио посла. Наравно, ту су и остали квалитетни играчи, али помињем њега као главног покретача. Послије два почетна пораза, имаће велику жељу да код куће поправе утисак.

Звездин капитен поручује да се у игри неће видјети ожиљци јадранског пораза од Будућности.

- Ту утакмицу смо архивирали истог тренутка, распоред је такав да смо се одмах окренули сљедећој. А биће све тежи...

Осим Огњена Кузмића, сви играчи су на располагању тренеру Томићу, укључујући и Стратоса Перпероглуа, који је пропустио меч са Подгоричанима.

- Перпероглу је имао лакшу повреду кољена, тренирао је и очекујем да буде све у реду - најављује стратег црвено-бијелих повратак на терен играча од непроцјењивог значаја за игру шампиона Србије.

Звездине амбиције на гостовању у Тел Авиву зависиће у великој мјери од игре првог плејмејкера Лоренца Брауна.

- Чека нас тешка утакмица, морамо да одиграмо са много енергије и концентрације. Наш скор 1-1 засада је океј, али ово је тек почетак. Чека нас још много изазова. Не гледамо уназад, само унапријед, идемо утакмицу по утакмицу. Ово је нов тим, и даље учимо, привикавамо се једни на друге, на захтјеве и идеје тренера. Дугачка је сезона, и како буде одмицала бићемо све бољи - каже Браун.