latinica  ћирилица
17/10/2019 |  09:23 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Мајкић: Изабрати Савјет министара, па ће Парламент радити у пуном капацитету

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ је јасно поручио да треба завршити са процедурама избора предсједавајућег и министара у Савјету министара у складу са законом, те да ће тек тада Парламентарна скупштина БиХ радити у пуном капацитету, изјавила је делегат у Дому народа у парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Мајкићева, која је и члан Главног одбора СНСД-а, навела је да је то и став кључних људи ЕУ, напомињући да Годишњи национални програм /АНП/ није и не може бити услов формирања Савјета министара.

- Наивна су била очекивања неких да ће Парламентарна скупштина доносити одлуке на основу "визија" одлазећег Савјета министара - рекла је Мајкићева за Ослобођење.

Она је нагласила да СНСД нема намјеру никог ништа да моли, те да ће адекватно одговорити онима који мисле држати полуге власти за које нису добили подршку народа.

На питање колико је реална прича о новој парламентарној већини на нивоу БиХ, Мајкићева је истакла да би СДА да је тако већ одавно "пригрлила" исте партнере из Републике Српске и формирала нови сазив Савјета министара.

- Преслаба су плећа СДС-а и ПДП-а да би могли одлучити о било чему. Чак и кад би /лидер СДА Бакир/ Изетбеговић обезбиједио 22 гласа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и добио подршку за нови Савјет министара, како ће даље? Узалуд се /лидер СДС/ Мирко Шаровић свакодневно нуди, узалуд српски министри испуњавају његове политичке жеље - оцијенила је Мајкићева.

Говорећи о односима СНСД-а и ДНС-а, Мајкићева је изразила увјерење да ће дугогодишње партнерство двије странке бити настављено јер је потврђено и у тешким временима.

- Чврсто сам увјерена да су на губитку сви они који се унапријед радују лошем исходу преговора ове двије странке. Неће их дочекати - поручила је Мајкићева.

Она је истакла да тренутна неслагања неће кумовати промјени парламентарне већине на нивоу БиХ, напомињући да је свјесна да има много оних који стално траже пукотину и слабост којима би СНСД-у и његовим партнерима из Републике Српске отупили оштрицу политичке борбе.

- Узалуд им је то. Сасвим сам сигурна да нема тог политичког потеза који наши противници могу повући, а да га већ нисмо предвидјели или осујетили. Ваљда због тога и трајемо у политичком животу толико дуго и тако успјешно - истакла је Мајкићева.